Gullranka

Från Wikipedia
Gullrankesläktet
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxtriket
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga
Monocotyledonae
OrdningAlismatales
FamiljKallaväxter
Araceae
UnderfamiljMonsteroideae
TribusMonstereae
SläkteGullrankesläktet
Epipremnum
ArtGullranka
E. aureum
Vetenskapligt namn
§ Epipremnum aureum
Auktor(Linden & André) G.S.Bunting

Gullranka (Epipremnum aureum) art i familjen kallaväxter som förekommer naturligt på Sällskapsöarna. I Sverige är gullrankan vanlig som krukväxt.

Det är en epifytisk, flerårig klättrande ört.

Skötsel och användning[redigera | redigera wikitext]

Odlas i halvskugga eftersom stark sol bleker bladen och en för mörk plats gör bladen helt gröna. Den trivs bäst i rumstemperatur året om, eventuellt något svalare på vintern, dock aldrig under 16°C. Jorden vattnas igenom ordentligt vid varje bevattningstillfälle. Den bör torka upp mellan vattningarna. Svag näring ges en gång i veckan från vår till höst och bladen duschas då och då.

Används ibland i akvarium, då den placeras på toppen av akvariet med rötterna nedsänkt i vattnet. Detta är fördelaktigt både för växten och vattenkvalitén då den tar upp nitrat för att växa.

Förökning[redigera | redigera wikitext]

Gullranka kan enkelt förökas genom att ta sticklingar från dess rankor, så kallade ledsticklingar, vilket är den vanligaste och mest pålitliga metoden för att bevara samma genetiska egenskaper som moderplantan.[1]

Alternativt kan den också förökas genom att plantera frön, men i detta fall kommer den nya växten att ha en arvsmassa som skiljer sig från moderplantan. För att ta en stickling, klipp av en bit av rankan som är cirka 10-15 centimeter lång och har 3-4 noder. Sticklingar kan sedan rotas antingen direkt i jord eller i vatten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]