Hälge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För orten med samma namn, se Hälge, Gotlands kommun.
Hälge
Hälge kramdjur.jpg
Hälge som kramdjur.
Publicering
FörlagEgmont (tidningen, julalbumen, presentböckerna)
Semic (fotoböckerna)
Debut1991
Skapad avLars Mortimer
Person
ArtÄlg
HemvärldSkogen kring byn Avliden
PartnersEdwin, Ellen, Uffe, Blixten, Gullan, Kotten m.fl.

Hälge är en svensk tecknad humorserie av Lars Mortimer om den något melankoliske älgen Hälge och livet i storskogen kring byn Avliden.[1] Serien skapades 1991 och hade premiär samma år i tidningen Svensk Jakt och därefter i Åsa-Nisse. Första numret av Hälges egen tidning utkom 2000[1]. Tidningen ges ut av Egmont Serieförlaget en gång i månaden.

Serierna handlar om den sextaggade älgen Hälges liv i skogen där han ständigt flyr från jägaren Edwin,[1] hans jakthund Blixten och jaktkompisen Uffe. Med finurliga metoder och mycket tur överlever Hälge jaktsäsongen år efter år. På vintern blir Hälge ofta deprimerad eftersom han tappar hornen och får ont om mat. Till övriga figurer i serien hör Edwins tålmodiga fru Ellen, älgkon Gullan som är Hälges stora obesvarade kärlek, igelkotten Kotten som är Hälges kompis, de båda Ugglorna som ger underfundiga kommentarer om allt som händer i skogen, de båda Korparna som symboliserar seriens mörka sida, Myrorna med flera.

Förutom själva tidningen utkommer även årligen serieböckerna Julalbum, Fotobok och Presentbok med tidigare samlade serier. Hälge har under åren även publicerats i 49 olika svenska dags- och kvällstidningar som bland annat Aftonbladet.[2] 2013 noterades att cirka 80 dagstidningar i Sverige, Norge och Finland publicerade serien.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hälges skapare Lars Mortimer på bokmässan i Göteborg, 2006.

Seriens uppkomst[redigera | redigera wikitext]

Lars Mortimers idé om Hälge kom till under en bilresa i baksätet på en Volvo 245 mellan Alfta och Falun i början av 1990. Hans tanke var en älg och en jakthund på två ben, samt en jägare. Dessa tre borde på något sätt kunna kommunicera med varandra, tänkte han. När han kom hem efter bilresan hade han redan fått en massa idéer om hur serien skulle se ut grafiskt. Han satte sig ner vid sitt skrivbord och började under en tid sakta men säkert skissa fram figuren Hälge.

De första utgåvorna[redigera | redigera wikitext]

Under 1990-talet har Hälge publicerats i olika dagstidningar och andra serietidningar. Premiären blev i tidningen Svensk Jakt nummer 7/8 1991. Det var uppenbart att läsarna tyckte om den och de ville sedan dess ha mer. Dock var det inte förrän år 2000 som Hälge gav ut sin första egna tidning. Den har sedan dess utkommit en gång i månaden.

Uppbyggnad och humorstil[redigera | redigera wikitext]

Hälge-serierna består vanligtvis av korta strippar på två till fyra serierutor. Ibland har dock vissa serier mer handling i sig och då kan det hända att de tar upp en hel tidningssida. Humorstilen i serierna varierar ibland, men består ofta av enkel ironi eller att någon figur i serien gör något plötsligt eller något som anses onormalt som denne sedan får skämmas för. Till exempel i en serie där Edwins hund Blixten grips av panik och tror att solen har försvunnit för att natten verkade vara ovanligt lång. Det förekommer även ofta svordomar i serien, såsom "fan" och "jävlar".

Byn Avliden[redigera | redigera wikitext]

Vid Hälges skog finns en by som heter Avliden – orten heter egentligen Lavliden, men efter ett borttappad L blev det som det blev – där jägarna Edwin och Uffe bor i varsitt hus med sina fruar. Byn ligger mitt i ingenstans, så om man ser en bil köra genom byn kan man vara ganska säker på att denne kört vilse. De flesta som bor i byn är jägare eller sådana som helt enkelt gillar extrem glesbygdsmiljö. Med tanke på att byn sällan får besök, blir besökarna lätt förvirrade när de ser namnet på skylten vid vägen, och tror istället att någon har avlidit där. I en del serier inser Edwin och Uffe detta faktum, och försöker muntra upp stämningen genom att skriva dit extra text som "Avliden – Möjligheternas by" eller "Avliden – Centrum". Inte många vet heller exakt var byn ligger på kartan, därför har det hänt att kartverket placerat byn fel på kartan. Detta upptäckte Edwin i en serie, och försökte rätta till problemet. Dock menade kartverket att det vore enklare om man flyttade på byn istället.

Förutom Edwin och Uffes hus, några av deras grannar ett par kilometer bort, samt en livsbutik finns det inte mycket i byn. Dock blir skogen i byn väldigt befolkad av jägare och jakthundar under jaktsäsongen.

Figurer i Hälge-serien[redigera | redigera wikitext]

Hälge[redigera | redigera wikitext]

Hälge som rondellkonst i Karlstad

Älgen Hälge lyckas, ofta med olika finurliga metoder, alltid överleva älgjakten.[1] Under hösten blir han ofta deprimerad på grund av kyla, ont med mat, kärleksproblem och främst älgjakten. Hälge irriterar sig ofta på att han bara har sex[1] taggar och har haft drömmar om att de skulle växa och bli fler. Detta leder till att han inte får bli medlem i den så kallade 12-taggarklubben, en klubb för älgar med minst 12 taggar. På vintern tappar Hälge, som alla älgtjurar gör, sina horn. Detta tycker han är pinsamt, så han försöker på olika sätt att dölja det. När älgjakten är slut blir han alltid överlycklig och retar Edwin för att han ännu en gång misslyckades.

Edwins familj[redigera | redigera wikitext]

Den dumsnälle jägaren Edwin kan klassas som seriens mänskliga manliga huvudperson. Han bor med sin fru Ellen i ett hus i byn Avliden. Edwin älskar att jaga och anser att man inte ens skall behöva stiga upp ur sängen då det inte är jaktsäsong. När det inte är säsong sitter Edwin mest framför TV:n och dricker en och annan öl. Han har vid flera tillfällen varit mycket nära att skjuta Hälge, men något går alltid snett i sista sekund.

Ellen är Edwins tålmodiga hemmafru,[3] som dock ibland kan få ett otroligt humör. Det är Ellen som får laga mat, tvätta och hålla huset rent. Eftersom Edwin inte vill tillbringa särskilt mycket tid med henne, försöker hon själv ibland att sysselsätta sig med de få aktiviteter som finns i en glesbygd. Hon har i vissa serier provat på fiske och skidor, men det är dock inga aktiviteter som hon håller på med regelbundet.

Erik är son till Edwin och Ellen, och är i 25-årsåldern. Han bor i stan och vet inte riktigt vad jakt går ut på, vilket gör Edwin väldigt besviken. I en serie bestämde han sig dock för att prova på att jaga med Edwin, men hade ingen aning om att man behövde jägarexamen, så därför blev det aldrig av. Erik är även vegetarian, vilket inte heller gör Edwin glad. Erik syns ganska sällan till i serien och hör inte till huvudpersonerna.

Blixten[1] är Edwins jakthund som inte riktigt lever upp till sitt namn. Han fintas lätt upp på läktaren av Hälge och hans vänner. När det både doftar löptik och älg så kan han inte välja vilket spår han ska följa. Blixten är rädd för större och starkare älgar, bland annat Hunddråpar'n. Björnar gör honom också orolig. Trots att han ibland kan springa och spåra väldigt länge är han ofta ganska lat av sig.

Uffes familj[redigera | redigera wikitext]

Jägaren Uffe[1] är Edwins bästa kompis och bor även han i Avliden. Uffe är Avlidens svar på Rambo och urtypen för en riktig machoman. Han bär alltid solglasögon eftersom det inte ska synas att han har så blåa, snälla ögon. Detta skulle förstöra hans image. Dock har han aldrig visat ögonen i någon serie. Han känns även igen på sina kamouflagefärgade kläder som han alltid har på sig, till och med på underkläderna. Enligt Uffe är det inte så noga vad man skjuter, utan hur man skjuter. Han påstår också ofta att man "borde få skjuta allt som rör sig". Uffe har till skillnad från Edwin ingen egen jakthund, men i en serie hade han skaffat sig en så kallad "bombarhund", vilket skulle vara typiskt honom.

Britta är Uffes fru som är ännu tålmodigare än Ellen. Hon medverkar dock inte lika ofta som Ellen och har aldrig "synts" i någon serieruta, utan bara uttalat sig i pratbubblor.

Clint är son till Uffe och Britta, och går i pappas fotspår. Han är runt fyra år gammal och har ännu inte börjat skolan. Ibland gör han Uffe rörd genom att visa sitt stora intresse för jakt – han har exempelvis ritat en teckning av en måltavla när Uffe var sjuk. Clint medverkar inte särskilt ofta i serien.

Figurer i skogen[redigera | redigera wikitext]

Gullan[3] är en av skogens få älgkor samt Hälges stora obesvarade kärlek. I en serie gick hon med på ett förhållande med Hälge om han lovade att hjälpa till med ungarna. Då brast Hälges intresse med en gång. Trots Hälges många misslyckade försök att imponera på henne, ger han aldrig upp. Gullan drar sig dock hellre till större och starkare älgtjurar med många taggar. Vid något tillfälle i serien blir hon besviken över att Hälge överlevt jakten och skäller ut Blixten för att de inte lyckats döda honom.

Hunddråpar'n är en stor älg, helt klart den största älgen i skogen. Han är skogens största älg och kan skrämma hunden Blixten så att han inte vågar komma ut ur hundkojan förrän efter jul. Han påstår att hemligheten bakom hans styrka är stenhård träning. Ibland brukar Hälge gömma sig bakom honom som skydd för jakthundarna.

Rubbade Runar är en älg som kännetecknas av sina ointelligenta kommentarer, som att gå och fråga jägarna vad de gör i skogen. Han symboliserar seriens korkade figur, vilket man enkelt kan se på hans ansiktsuttryck. Hälge har flera gånger undrat hur Rubbade Runar fortfarande kan vara vid liv, med tanke på hans osmarta tänkande och uppförande. I de nyare serierna syns han dock sällan till.

Kotten är en igelkott som är rädd för bilar och kanske i ännu högre grad vägar, har sömnproblem på vintern och gärna ger Hälge en hjälpande tagg. Ibland kan han dock komma med skämt som inte Hälge tycker är särskilt roliga. Han går sällan över vägen med tanke på risken att bli överkörd och går han över en väg kommer det (nästan) alltid ett fordon av något slag. Han har till och med blivit skadad när han gick över en myrstig. När han kryper upp ur sitt ide efter den långa vintern behöver han en stor kopp kaffe för att piggna till.[4]

Ugglorna är två ugglor som för det mesta bara betraktar livet i skogen och ger underfundiga kommentarer om allt som händer. I serierna sitter de alltid på en gren på var sin sida av en tall och säger "Ho ho". Liksom Hälge säger de sig inte tycka om vintern, eftersom det blir svårt att hitta gnagare då. Till skillnad från Hälge kan inte Ugglorna kommunicera med människor, därför blir det problem i en serie där en av dem säger sig ha kommit på meningen med livet och försöker förgäves förklara det för Edwin, som bara blir irriterad.

Korparna är två korpar[3] som drömmer om den dag då Hälge blir skjuten och de får äta upp hans inkråm. Likt Ugglorna brukar de sitta på var sin sida av en gren i en tall där de försöker uppmuntra jägarna att skjuta något som de sedan kan äta upp. Korparna symboliserar seriens mörka sida och menar att ord som "rutten" och "vidrig" är positiva ord.

Myrorna, eller mer specifikt Pissmyrorna, är några miljontals skogsmyror som bor i sin myrstack. De lever en värld i miniatyr med skattemyndighet, husvagnar, radhus och allt annat som hör en värld till. Myran Harry är den myra som Hälge har bäst kontakt med. Harry är klumpig av sig och har vid ett tillfälle bränt upp stacken då han ville ha det varmt. Han ställer ofta till med andra liknande problem och får resten av myrorna mot sig.

Vimse Spindel är en spindel som kan sova hela dagen för att han "surfat på nätet" hela natten. Ibland väver han sina nät i felaktiga mönster och i en serie har han till och med råkat väva en grytlapp. Precis som Kotten är han god vän med Hälge, även om de kan bråka med varandra ibland. I de nyare serierna syns han dock sällan till.

Hälge-tidningen[redigera | redigera wikitext]

Tidningen Hälge ges ut av serieförlaget Egmont Serieförlaget. De första två åren, 2000 och 2001, utkom tidningen med sex nummer, 2003 och 2004 med 8 nummer, 2005 med 10 nummer och sedan 2006 med 12 nummer per år. Förutom huvudserien Hälge finns det även ett par andra serier i tidningen som har kommit och gått under åren. Varje nummer innehåller även ett korsord och ibland medföljer också utökade korsordssidor som bilaga.

Serier i tidningen[redigera | redigera wikitext]

Serietitel Författare Medverkan
Hälge Lars Mortimer Nr 1/2000–idag
Trendz Werner Wejp-Olsen 2000–idag
Kvast-Hilda Russell Myers Nr 5/2011–idag
Fel sida Adrian Raeside Nr 1/2007–idag
Himlens änglar Jan Romare Nr 4/2007–idag
Grimmy Mike Peters Nr 1/2008–idag
Tidigare serier
Vattenhålet Lars Mortimer Nr 1/2010–Nr 3/2010
Elaka Gubben Lars Mortimer 2000–nr 2/2001
Uffe & Affe Marc Cuadrado Nr 8/2005–Nr 4/2011
Kung Tutt Geoff Wattson 2000–nr 6/2001
Kanske vist? Lars Jakobsen 2000–nr 3/2003
Ottifanterna Otto Waalkes 2000–nr 12/2006
Djurgården Wil Raymakers 2000–nr 12/2007
Granbergs Glenn Foden Nr 4/2001–nr 7/2005
Pyton Jan Romare Nr 4/2002–nr 7/2008
Oss björnar emellan Bill Schorr Nr 4/2003–nr 9/2005

Seriealbum[redigera | redigera wikitext]

Fotoböcker[redigera | redigera wikitext]

Tidigare serier med collage och roliga historier m.m.

Utgivna på bokförlaget Semic

 • 2000Hälge: Hälge tar korn på älgtorn
 • 2000Hälge: Min skottkammare
 • 2001Hälge: En måltavla berättar
 • 2002Hälge: Älgen är lös
 • 2003Hälge: Tar Time Out
 • 2004Hälge 6: Bättre hornlös än rådlös
 • 2005Hälge 7: Laddar för jaktstart
 • 2006Hälge 8: När jägarna själva får älga
 • 2007Hälge 9: Hälge taggar ner
 • 2008Hälge 10: På spaning efter den älg som flytt
 • 2009Hälge 11: Hälge slår tillbaka
 • 2010Hälge 12: Världens starkaste älg...?
 • 2011Hälge 13: Över älven efter älgen
 • 2012Hälge 14: Älga för jaktstart
 • 2013Hälge 15: Älg på djupt vatten
 • 2014Hälge 16: Snabbare än Blixten
 • 2015Hälge 17: Mångalna i storskogen
 • 2016Hälge 18: Myggornas hygge
 • 2017Hälge 19: Stekt älg på strand
 • 2018 – Hälge 20: Ingen rök utan älg

Presentböcker[redigera | redigera wikitext]

Tidigare serier i bokform

Utgivna på bokförlaget Egmont Kärnan

 • 1996Hälge: Presentbok, Nr 1
 • 1997Hälge: Presentbok, Nr 2
 • 1998Hälge: Presentbok, Nr 3
 • 1999Hälge: Presentbok, Nr 4
 • 2000Hälge: Presentbok, Nr 5
 • 2001Hälge: Presentbok, Nr 6
 • 2002Hälge: Presentbok, Nr 7
 • 2003Hälge: Presentbok, Nr 8
 • 2004Hälge: Presentbok, Nr 9
 • 2005Hälge: Presentbok, Nr 10
 • 2006Hälge: Presentbok, Nr 11
 • 2007Hälge: Presentbok, Nr 12
 • 2008Hälge: Presentbok, Nr 13
 • 2009Hälge: Presentbok, Nr 14
 • 2010Hälge: Presentbok, Nr 15
 • 2011Hälge: Presentbok, Nr 16
 • 2012Hälge: Presentbok, Nr 17
 • 2013Hälge: Presentbok, Nr 18
 • 2014Hälge: Presentbok, Nr 19
 • 2015Hälge: Presentbok, Nr 20
 • 2016Hälge: Presentbok, Nr 21
 • 2017Hälge: Presentbok, Nr 22

Årgångar[redigera | redigera wikitext]

Samlingar med alla de numren som utkommit det året

Utgivna på bokförlaget Egmont Kärnan

 • 2004Årgångs-Hälge 2004
 • 2005Årgångs-Hälge 2005
 • 2006Årgångs-Hälge 2006
 • 2007Årgångs-Hälge 2007

Julalbum (Varning-serien)[redigera | redigera wikitext]

Tidigare serier i albumformat

Utgivna på bokförlaget Egmont Kärnan

 • 1992Hälge nr 1: Älgvarning
 • 1993Hälge nr 2: Skrattvarning
 • 1994Hälge nr 3: Skjutvarning
 • 1995Hälge nr 4: Varning för älghumor
 • 1996Hälge nr 5: Varning för vådaskott!
 • 1997Hälge nr 6: Varning: Backande älg!
 • 1998Hälge nr 7: Stormvarning!
 • 1999Hälge nr 8: Machovarning!
 • 2000Hälge nr 9: Varning för hunden!
 • 2001Hälge nr 10: 10 år - Gubbvarning!
 • 2002Hälge nr 11: Viltvarning!
 • 2003Hälge nr 12: Varning för träsmak!
 • 2004Hälge nr 13: Varning för utbrändhet!
 • 2005Hälge nr 14: Varning! Svag is!
 • 2005Hälge nr 15: Glesbygdsvarning!
 • 2007Hälge nr 16: Grubbelvarning!
 • 2008Hälge nr 17: Varning! Fallande älg
 • 2009Hälge nr 18: Varning! För växthuseffekten!
 • 2010Hälge nr 19: Varning! För parning!
 • 2011Hälge nr 20: Varning för älgskador!
 • 2012Hälge nr 21: Varning för minor!
 • 2013Hälge nr 22: Fyllevarning!
 • 2014Hälge nr 23: Kamou-varning!
 • 2015Hälge nr 24: Halkvarning!
 • 2016Hälge nr 25: Varning för jordskott!
 • 2017Hälge nr 26: Lavinvarning!

Specialalbum (Stora boken-serien)[redigera | redigera wikitext]

Tidigare serier i bokform

Utgivna på bokförlaget Semic

 • 2006Stora Machoboken
 • 2007Den stora boken om jakten... på lyckan
 • 2008Stora boken om ett litet hundliv
 • 2009Stora boken om storvilt... och... småvilt
 • 2010Stora boken om viltvård...
 • 2011Stora boken om natur och naturbehov

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

 • 1994Älgpocket: Hälge... på kornet (Egmont - pocketbok)
 • 1998Hälgepocket: Nr 1 (Egmont - pocketbok)
 • 2007Hälge: En överlevare (Egmont - inbunden)

Spel[redigera | redigera wikitext]

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Hälge gavs ut som datorspel under 2001, producerat och distribuerat av företaget Vision Park. Spelet (utan titel) är i tecknad 2D-grafik och går ut på att hjälpa Hälge riva ner de sju jakttornen. Varje torn är ett minispel som kräver en viss list och snabbhet för att besegras. På vägen mellan de olika jakttornen går Hälge i skogen och kan plocka upp olika föremål som ligger på marken. Dessa kan exempelvis vara hundben som kan kastas för att bli av med hunden Blixten.

Brädspel[redigera | redigera wikitext]

Hälge finns också som sällskapsspel med namnet Jaktfeber, utgivet 2001 av Kärnan. Spelet är för två till fyra spelare där varje spelare använder en Hälge-pjäs i en viss färg. Jaktfeber går ut på att få Hälge till att bli en 12-taggare, dvs. att fylla de 12 hornbitarna på sin spelbricka som är utformad som Hälges huvud. Det finns även chanskort och jägare utplacerade på planen som kan få en att förlora horn.

Utmärkelser och i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e f g h] Hälge i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 25 maj 2016.
 2. ^ [a b] Clas Svahn, DN: Hälge smiter från älgjakten – publicerad 19 augusti 2008; läst 21 januari 2010
 3. ^ [a b c] Sundblom, Erik (2013-10-09): "Hälge nr 19: Varning! För parning!". bildobubbla.se. Läst 25 maj 2016.
 4. ^ Svensson, Jonas: "Hälgepedia". halge.se. Läst 25 maj 2016.
 5. ^ Sohlström, Per-Iwar (2002-09-20): "Det är ett tag sen jag sköt en älg". aftonbladet.se. Läst 25 maj 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]