Hälsporre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hälsporre
Latin: calcar calcanei
Röntgenbild av en hälsporre.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10M77.3
ICD-9726.73
DiseasesDB10467
MeSHsvensk engelsk

Hälsporre eller kalkaneussporre är ett litet kalkhorn på hälen, som ofta sätts i samband med så kallad plantarfasciit, där plantar står för fotsula, fasci för hinna och it för inflammation. Det handlar i så fall om en inflammation i fotens hinna, som är resultatet av lång tids felaktig belastning av de stora senytorna under fotsulan. Dessa besvär tillhör belastningssjukdomarna, sitter under foten och berör inte bara hälen. Inom den medicinska terminologin förs hälsporre till entesopatierna.[1]

Hälsporre är vanligast i medelåldern och hos människor som rör sig mycket, såsom idrottsmän och dansare. Hälsporren i sig anses inte vara orsaken till plantarfasciit, eftersom en hälsporre (kalkhorn) är vanligt förekommande även hos symtomfria personer.

Orsak[redigera | redigera wikitext]

Hälsporre kan i sig ge upphov till smärtor i hälen. Besvären kan påverkas mycket av att man går långa sträckor eller står länge på ett hårt underlag. I ett försök att reparera upprepade småskador i fotvalvets sena, börjar kroppen lagra in kalk, där senan fäster sig till hälbenet. Efter hand utvecklas det ett litet kalkhorn på hälen, den så kallade hälsporren. Besvären vid plantarfasciit anses istället komma från överbelastning i plantarfascia-senan eller dess infästning mot hälbenet och "sporren".

Åtgärder[redigera | redigera wikitext]

Har man besvär av hälsporre, kan de lindras genom användning av mjuka skor med en mjuk sula i hälen. Bra avlastning fås med en individuellt avgjuten ortos eller skoinlägg med djup hälskål och stöd för fotvalvet. Förutom skor med bra dämpning kan man även tejpa hälsporren för avlastning i foten[2]. Det finns även tryckvågsbehandling som på ett snabbare sätt skall ta bort smärtan.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Se M77 i ICD-10
  2. ^ ”HälsporreRehab.se - Lär dig hur man tejpa rätt”. http://xn--hlsporrerehab-bfb.se/tejpning/. Läst 21 augusti 2017. 
  3. ^ Cosentino, R; Falsetti, P; Manca, S; De Stefano, R; Frati, E; Frediani, B (2001-11). ”Efficacy of extracorporeal shock wave treatment in calcaneal enthesophytosis”. Annals of the Rheumatic Diseases 60 (11): sid. 1064–1067. doi:10.1136/ard.60.11.1064. ISSN 0003-4967. PMID 11602481. PMC: PMCPMC1753417. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1753417/. Läst 9 april 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]