Hästskomaskar

Från Wikipedia
Hästskomaskar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
UnderrikeEumetazoa
(orankad)Tvåsidiga djur
Bilateria
StamHästskomaskar
Phoronida
Vetenskapligt namn
§ Phoronida
AuktorHatschek, 1888
Släkten
Hitta fler artiklar om djur med

Hästskomaskar (Phoronida) är maskliknande havslevande djur bosatta i rörformade hålor eller i skal av blötdjur. Det finns totalt 20 arter uppdelade på två släkten.

De varierar i längd mellan 3 och 50 cm långa, men alla är väldigt tunna i förhållande till längden. Liksom armfotingar och mossdjur har hästskomaskarna en lofofor, en ciliebeklädd krans av tentakler runt munnen. Hästskomaskarna är filtrerare och äter det som passerar lofoforen, som är klädd med ett slemlager och riktas mot strömriktningen. Djurens anus sitter, till skillnad mot till exempel ringmaskar, nära munnen.

Hästskomaskarna kan reproducera sig antingen asexuellt eller sexuellt. Vissa arter är hermafroditer, medan andra har skilda kön.

Traditionellt har hästskomaskarna betraktats som en egen stam av djur, men molekylära data tyder på att de snarare bör klassificeras som en undergrupp inom armfotingarna.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cohen, B L & Weydmann, A (2005) 'Molecular evidence that phoronids are a subtaxon of brachiopods (Brachiopoda: Phoronata) and that genetic divergence of metazoan phyla began long before the early Cambrian', Organisms, Diversity & Evolution 5:253-273