Lista över figurer i Arvtagaren

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Häxan Angela)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Detta är en lista över figurer och arter i Christopher Paolinis bokserie Arvtagaren.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Eragon[redigera | redigera wikitext]

Eragon är människa och böckernas huvudperson. I bergskedjan Ryggraden finner han en sten, som han tar med sig till sin by Carvahall. Stenen visar sig vara ett drakägg, och när det kläcks vidrör Eragon drakungen och får ett skinande silvermärke på handflatan kallat gedwëy ignasia.

Eragon är en osjälvisk, mycket frågvis och omtänksam person. Han kallas också Silverhand (Argetlam) på grund av märket i handflatan, Skuggbane, på grund av att han lyckades döda skuggan Durza, och Eldsvärd. Eragon är son till Brom och Morzans hustru Selena, men bodde hos sin morbror Garrow och sin kusin Roran.

I Den äldste förändras Eragon genom en gåva från drakarna för att han ska kunna förhindra dessas utrotning och får en alvs egenskaper, vilket gör honom starkare och snabbare.

Saphira[redigera | redigera wikitext]

Saphira är Eragons drake, som föddes i Carvahall. Saphira och Eragon har ett mycket speciellt band mellan sig; de delar sina sinnen. Hennes personlighet växlar mellan att vara retsam, omtänksam och mycket vis. Hon har blåa fjäll och vita klor. Saphira är den enda hondraken som finns kvar. Hon har två bröder som befinner sig i Galbatorix ägo och som i första boken ännu inte har kläckts.

Roran[redigera | redigera wikitext]

Roran är Eragons kusin. Han är sansad, beslutsam och snäll. Soldater kommer till Carvahall för att fånga in honom, men byborna vill inte lämna ifrån sig honom. Det blir strid, och till sist tvingas han och de andra byborna att ge sig av och fly till Varden. Under flykten och de efterföljande krigen blir han hård och grym. På vägen till varden blir han kallad för Roran Skarphammare. När han väl blir en i Varden dödar han under ett enda uppdrag 193 soldater.

Katarina[redigera | redigera wikitext]

Katarina är dotter till Sloan, byns slaktare. Hon och Roran är i hemlighet kära i varandra, men Roran frågar inte om Katarinas hand av rädsla för Sloans svar. Efter soldaternas första anfall för man alla kvinnor och barn i säkerhet i bergskedjan Ryggraden. Sloan vägrar låta Katarina gå, men Roran tar mod till sig och säger att de redan är trolovade och att Katarina ska upp i Ryggraden.

Sloan[redigera | redigera wikitext]

Sloan är Carvahalls slaktare och har alltid ogillat Eragon och hans familj. Det är Sloan som först säger till Ra'zacerna. Han förråder också de andra byborna och släpper in Ra'zacerna och visar dem var de kan hitta Roran, men i stället tar de med sig Katarina och Sloan.

Brom[redigera | redigera wikitext]

Brom är sagoberättare, före detta drakryttare och Eragons mentor. Han är otålig och mycket hemlighetsfull, men under ytan döljer sig en snäll gubbe. Även han hade en drake som hette Saphira. Det var han som hjälpte till att rädda ett av äggen (Saphira, Eragons drake) från Galbatorix. Brom visar sig i den tredje boken även vara Eragons far. Det var Brom som dödade tre av de försvurna, däribland Morzan, sedan tog han Morzans klinga, elände, och gav den till Eragon. Brom jobbade tre år på Morzans slott för att försöka döda Selena, Morzans fru, så att han genom henne kunde få tag i Morzan. I stället blev han förälskad i henne och de fick Eragon, dock ville han inte att någon skulle veta det, så han gömde sig i Caravall för att kunna vara nära sin son som växte upp där. Brom var även den som skapade Varden.

I filmatiseringen spelas Brom av Jeremy Irons.

Jeod[redigera | redigera wikitext]

Jeod är köpman och hemlig agent åt Varden. Han hittade den hemliga gången till Illirea som hjälpte Varden att stjäla Saphiras ägg. Han hjälper också byborna i Carvahall att fly. Tillsammans kapar de ett fartyg och ger sig av för att hjälpa Varden.

Galbatorix[redigera | redigera wikitext]

Galbatorix är imperiets onde härskare. Han har som mål att förgöra alla som motsätter sig honom, det vill säga rebellerna i varden, dvärgarna och alverna. Han är ryttare och hans onda drake Shruikhan är den enda drake som lever bortsett från Saphira och Glaedr, till dess att Murtagh får sin drake Törne.

Det var en dålig dag för Drakryttarna den dag en pojke vid namn Galbatorix föddes. När en drake kläcktes för honom visade det sig att han var starkare än nästan alla de andra Ryttarna. En dag när han red ut till strid dödades hans drake, Jarnunvösk, av urgaler. Efter det blev Galbatorix galen av sorg, eftersom det kändes som en del av hans sinne blev utplånat. Sedan ville ödet att Galbatorix skulle möta Morzan, en ung drakryttare som Galbatorix övertalade till att hjälpa honom att stjäla en nykläckt drakunge. Draken valde dock inte Galbatorix som sin partner, utan Galbatorix dödade den ursprunglige Ryttaren och förvred draken med svart magi, och döpte den till Shruikan. Sedan startade han De Försvurna (kallas Wyrdfell av alverna), en grupp av tretton lojala ryttare, där Morzan var den förste och den siste. Endast Vrael, Ryttarnas siste ledare som var gammal och vis, kunde stå emot De Försvurna. I ett fruktansvärt slag vid Dorú Areaba på Vroengard

besegrar Vrael Galbatorix men tvekar i det avgörande hugget, Galbatorix utnyttjar detta och slår Vrael. Efteråt flydde Vrael svag efter att Galbatorix angripit honom. Vrael hoppas hinna fram till en stad men Galbatorix spårar upp honom och dödar Vrael.[1]

Galbatorix nästa drag var att personligen spåra upp och döda alla sina mentorer. Han försökte också tvinga fram ur många unga Ryttare var Ellesméra ligger men de föredrog döden framför detta. Ett tag efteråt flög Galbatorix mot Ilirea (numera Urû'baen), varpå alverna flydde därifrån. Galbatorix brukade också skicka några av De Försvurna till Beorerna och döda alla de stötte på där.

Ajihad[redigera | redigera wikitext]

Ajihad är ledare för Varden. Han har en dotter vid namn Nasuada. Ajihad blev förrådd av Tvillingarna, vilket ledde till hans död. Därefter tog Nasuada över hans plats som Vardens ledare. Jihad betyder "heligt krig" på arabiska, hans namn kan komma därifrån.

Nasuada[redigera | redigera wikitext]

Nasuada blev ledare för Varden efter Ajihads död. Efter slaget om Farthen Dûr ledde hon Varden till det fria landet Surda i södra delen av Alagaësia, som behärskas av kung Orrin.

I filmatiseringen spelas Nasuada av Caroline Chikezie.

Tvillingarna[redigera | redigera wikitext]

Tvillingarna är två otrevliga trollkarlar som var ledare för Du Vrangr Gata - Vardens grupp av människor som är kapabla att utföra trolldom. De visade sig vara förrädare, och efter slaget om Farthen Dûr blev Ajihad dödad på grund av dem. I Den äldste dödades de av Roran.

I filmatiseringen spelas tvilingarna av Ralph Brown.

Murtagh[redigera | redigera wikitext]

Murtagh är son till Morzan, och Eragons sedan tidigare okände halvbror. Även Murtagh är Drakryttare, och står på Galbatorix sida efter att ha blivit tvingad till att svära en trohetsed på Det Gamla Språket. Han blir Ryttare långt efter Eragon, men besitter större styrka än honom på grund av att han är tränad av Galbatorix sedan har han fått ytterligare styrka av många eldunarí av Galbatorix.

I filmatiseringen spelas Murtagh av Garrett Hedlund.

Törne[redigera | redigera wikitext]

Törne är Murtaghs drake och tillsammans med honom tvingades han svära en trohetsed till Galbatorix på det gamla språket. Han har röda fjäll. Han är mycket förvirrad eftersom Galbatorix har skyndat på hans tillväxt. Egentligen är Törne bara några veckor gammal men är ändå lika stor, eller kanske till och med större, än Saphira.

Oromis[redigera | redigera wikitext]

Oromis eller Krymplingen som är hel, är en uråldrig alv och drakryttare som på grund av sin höga ålder och sitt förflutna som lärare är mycket vis. Han var lärare till bl.a. Morzan och Brom för ca. 100 år sedan, han blir även Eragons lärare när denna åker till Ellesméra för att få sin utbildning. När Galbatorix tog makten fångades Oromis av De försvurna, de förstörde något inom honom så att han nu inte kan använda varken krävande eller invecklad magi. På grund av detta är Oromis inte till någon större nytta när han inte kan strida och därför håller sig gömd hos alverna för att kunna föra vidare sina kunskap till nästa ryttare.

Oromis har sin bostad en bit utanför Ellesmera på grund av att han vill få klarare tankar. När han får reda på att Eragon finns avslöjar han det inte för alvdrottningen, för han kanske inte lever tillräckligt länge för att Oromis ska kunna undervisa honom. Oromis är bunden till draken Glaedr.

I tredje boken dödas han av Galbatorix genom Murtagh[förtydliga] i strid.

Glaedr[redigera | redigera wikitext]

Glaedr är en mycket stor, vis och gammal drake med gulliga[förtydliga] fjäll och vingmembran. Glaedr är bunden till Oromis och är liksom han invalid. Han har förlorat ena frambenet och kan därför inte strida. Tillsammans med Oromis utbildade han unga ryttarpar. Bland annat gick Saphira, som var bunden med Brom ,och Morzans Drake (som inte har något namn) i lära hos Glaedr samtidigt som deras bundna ryttare studerade hos Oromis. Glaedr blev Saphiras lärare när hon och Eragon och befann sig i Ellesmera.

Arya[redigera | redigera wikitext]

Arya är prinsessa av Ellesmera. Hon är dotter till drottning Islanzadi och den nu döde Evandar, och har inga syskon. Arya är Vardens äggkurir och hennes två vänner Fäolin och Glenwing blev mördade av Durzas Urgaler när de och Ayra skulle flytta Saphiras ägg mellan Ellesmera och Farthen dur. Arya tvingas skicka iväg ägget med magi för att inte Durza ska få tag i det (det är så Eragon hittar det). Durza tar med sig henne till Gil'ead där han torterar henne för att få information om vart ägget skickades samt var Ellesmera och de andra alvstäderna ligger. Eragon räddar Arya och genom Aryas minnen för Eragon och Murthag henne till Varden där hon kan få ett motgift mot de gifter hon fått i sig. Eragon blir hopplöst förälskad i henne, men hon älskar han inte tillbaka. Hennes egen kärlek, Fäollin, blev mördad och hon sörjer honom fortfarande.

I filmatiseringen spelas Arya av Sienna Guillory.

Islanzadi[redigera | redigera wikitext]

Islanzadi är alvernas drottning och mor till Arya. Hon var sambo (alver brukar inte äktenskap) med Evandar innan han dog. Islanzadi är bosatt i Ellesméra.

Durza[redigera | redigera wikitext]

Durza är en så kallad Skugga, som arbetar för Galbatorix. Durza blev dödad av Eragon, vid slaget om Farthen Dûr. Han lämnade dock ett ärr på Eragons rygg, som ger honom stora smärtor när han anstränger sin kropp för hårt.

Durza föddes med namnet Carsaib. Han var en snäll pojke som barn, men vid tio års ålder dödades hans mor av onda väsen. Durza räddades av en trollkunnig, som lärde honom att hantera trolldom och andar. Läraren dog under en strid men Durza klarade sig. Han tänkte utkräva hämnd, men togs över av starka andar. Därmed blev Durza en skugga och farlig. Durza dog senare i striden mot Varden av Eragon. Dråpet av honom blev ett hyllat dåd.

I filmatiseringen spelas Durza av Robert Carlyle.

Varaug[redigera | redigera wikitext]

Varaug är en Skugga. På slutet av "Brisingr" blir en andesbesvärjare kontrollerad av andar som är mäktigare än han själv. Dock hade andebesvärjaren kallat till sig de mäktiga andarna med vilje för att sprida förödelse och sorg bland Varden. Efter en kort strid besegrar Arya och Eragon honom och det blir Arya som genomborrar hans hjärta.

Ra'zacerna[redigera | redigera wikitext]

Ra'zacerna är Galbatorix drakäggsjägare, därför skickas de ut för att hitta och döda den nya ryttaren (Eragon); de är hemska stinkande odjur som inte kan vistas i solljus förutom i vissa nödfall. När de andas ut sin andedräkt blir människor som förlamade. Det är ra'zacerna som dödar Brom i den första boken och kidnappar Katrina och Sloan i den andra. De dödar även Garrow, Rorans far och Eragons morbror. De rider på ett drakliknande djur som andra boken avslöjar är deras föräldrar och kallas lethrblaka.

I tredje boken, Brisingr, dödar Eragon och Roran Ra'zacerna och Saphira de två lethrblaka.

Angela[redigera | redigera wikitext]

Angela är en spågumma bosatt i staden Teirm. Hon spår Eragon, som är på väg till Varden. I filmatiseringen bor hon i Daret. Angela deltar också i striderna vid Farthen Dûr och striden på Alagaësias brinnande slätt. Vid den brinnande slätten förgiftar hon några av Galbatorix soldater. Hennes vapen är en sorts dubbelbladat svärd, vilket hon lurade till sig av en dvärg. Som person är Angela lite mystisk. Christopher Paolinis syster Angela gjorde en rollfigur åt sig i boken. Angela har även stickat sig en tröja med instickad besvärjelse som ska skydda henne från galna kaniner.

Angela spelas i filmen av Joss Stone.

Selena[redigera | redigera wikitext]

Selena var Morzans fru och kallades "Svarta handen" för hon utförde uppdrag som ingen annan vågade för de var så hemska. Hon är även förälder till Eragon tillsammans med Brom, men hon är även förälder till Murtagh tillsammans med Morzan. Hon var syster till Garrow, Rorans far.

Nar Garvzhog[redigera | redigera wikitext]

Nar Garvzhog är ledare för några stammar med kuller. Det var han som föreslog att varden och urgalerna skulle samarbeta i kriget mot Galbatorix.

Blagden[redigera | redigera wikitext]

Blagden är en vit korp som kan tala. Blagden fick sin förmåga på grund av att han räddade nu avlidne Alvkungen Evandars liv i en strid. Blagden hackade ut ögonen på en urgal som skulle dödat kungen, så Evandar förtrollade honom så han skulle kunna tala som tack. Förtrollningen hade dock två bieffekter, Blagden blev helt vit och han har förmågan att se in i framtiden. Men dessa spådomar avslöjar han inte förutom i svåra gåtor. Blagden skriker ofta "Wyrda".

Arter[redigera | redigera wikitext]

Urgaler[redigera | redigera wikitext]

Urgaler är hemska odjur, som drivs av sin lust att kriga. De är mycket hatade av alla släkten i Alagaësia. Galbatorix ingick en pakt med Urgalerna där han skulle ge dem någonstans att bosätta sig, mot löfte att de hjälpte honom att krossa Varden. Han bedrog dem senare, och några urgalklaner anslöt sig till Varden för att hämnas. Eragon förstod att urgalerna varit missförstådda och inte var så genomsyrade av ondska som de flesta i Alagaësia tror sig veta.

Kuller[redigera | redigera wikitext]

Kuller är urgaler, fast större. De springer lika fort som en häst, eftersom en häst inte kan bära deras vikt, och det behövs fem man för att döda en. Ett hundratal av dessa ansluter sig till Varden för att ta del av den strid som är obligatorisk mellan Varden och Imperiet.

Ra'zacer[redigera | redigera wikitext]

Ra'zacerna ett av de släktena som i boken beskrivs som själsligen illasinnade. Deras andedräkt kan förlama en man. Deras föräldrar och riddjur kallas lethrblaka, vilket egentligen också är det korrekta namnet på deras släkte. De är anpassade för att jaga och äta människa. Ra'zacerna bor i berget Helgrind jämte Dras-Leona. I Dras-Leona har det utvecklats en vidrig religion där Ra'zacerna hyllas som gudar av invånarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Citat från boken Eragon