Hörslinga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Förstärkare för en hörslinga.

Hörslinga, teleslinga eller T-slinga är ett hjälpmedel för hörselskadade.

Den består av en ledning (även kallad magnetantenn) som monteras längs väggarna i en lokal. När en specialförstärkares audioutgång (högtalarutgång) ansluts till slingan genererar denna elektromagnetiska svängningar som en speciell telespole i vissa hörapparater kan uppfånga, principen bygger på induktiv koppling och analog teknik. Elektromagnetiska vågor med lägre frekvens än radiovågor (samma frekvens som ljudet) överförs. Den hörselskadades hörapparat uppfattar då svängningarna från hörslingan och omvandlar dem till förstärkta ljud.

I Sverige och många andra länder är många offentliga lokaler som biografer, kyrkor, föreläsningssalar och andra samlingslokaler försedda med hörslinga, men hörslinga kan även förekomma i mindre format. Hörselskadade brukar ibland använda minislingor som installeras i teve-fåtöljen, eller portabla hörslingor, så kallade halsslingor, som hängs runt halsen. Metoder finns även att överföra tal från mikrofon via infrarött ljus till en mottagare som kommunicerar med hörapparaten via till exempel en halsslinga.

T4/M4 i mobiltelefoner[redigera | redigera wikitext]

En del mobiltelefoner, särskilt så kallade seniortelefoner, har stöd för hörslinga och är listar att de stöder T4/M4. Även nivå M3 och lägre finns.

M-nivår används för akustiska hjälpmedel och T för induktionsslingor. Ju högre nummer, desto bättre samverkan.

Om en hörapparat och en telefon båda stöder exempelvis T4 så kan användaren slippa både omgivningens störande ljud och samtidigt öka ljudvolymen på telefonsamtalet utan att visselljud uppstår. I det läget är vanliga mikrofonen på hörapparaten avstängd, ljudet kommer magnetiskt via induktionsslingan från telefonen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]