H-II Transfer Vehicle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
H-II Transfer Vehicle
H-2 Transfer Vehicle.jpg
Status Aktiv
Land Japan Japan
Beställare JAXA
Raket H-IIB
Uppskjutning
Första 10 september 2009
Mått
Uppskjutnings vikt 16 500 kg
Tom vikt 10 500 kg
Längd 9,8 m
Diameter 4,4 m
Trycksatt volym 14,0 m³
Last förmåga
Last upp 7 000 kg
Sprängskiss av en HTV
HTV-2 strax före dockning

H-II Transfer Vehicle eller HTV är en Japansk rymdfarkost.

HTV är Japans motsvarighet till Rysslands Progress och Europas Automated Transfer Vehicle (ATV) främst avsedd för att obemannat transportera utrustning till den Internationella rymdstationen ISS, samt att ta avfall därifrån. HTV skjuts upp med en H-IIB-raket från Tanegashima Space Center i Japan.

Utvecklingsarbetet startade 1997 och den första uppskjutningen skedde den 10 september 2009 klockan 19:01 svensk sommartid. [1]

Dockning med ISS[redigera | redigera wikitext]

Inflygningen mot ISS börjar vid ungefär fem kilometers avstånd där en kontroll av HTV:s kurs och hastighet görs. Om allt då är som det skall fortsätter farkosten till ett avstånd av cirka 300 meter från rymdstationen och vidare till cirka 200 meter, där den vänder och återgår till cirka 300 meter. Därefter närmar sig HTV rymdstationen i steg, först till cirka trettio meter och slutligen till cirka tolv meter där dess motorer stängs av. När HTV stängt av sina raketmotorer ansluter den inte som sina motsvarigheter Progress och ATV själv till rymdstationen. I stället befinner den sig då så nära rymdstationen att Canadarm2 kan "greppa tag" i den och ansluta den till nadirportenHarmony. Efter att robotarmen dockat HTV:n kopplar besättningen på ISS upp den elektriskt- och datamässigt samt utför tester att anslutningen är tät och inte läcker. Luckan till modulen öppnas efter att markkontrollen aktiverat alla system ombord på HTV.[1]

Separering från ISS[redigera | redigera wikitext]

HTV stannar normalt 30 till 45 dagar vid ISS, därefter lyfts den bort med hjälp av Canadarm2. Cirka två dagar senare brinner farkosten upp i atmosfären. [1]

HTV-R[redigera | redigera wikitext]

Redan innan den första flygningen av HTV var gjord påbörjades planeringen för att modifiera HTV så den skulle kunna återföra material till jorden.

Ett alternativ är att ersätta farkosten dockningslucka med en liten kapsel som klarar återinträdet i jordens atmosfär. Liknande Rysslands Raduga kapslar som används ett flertal gånger tillsammans med Progress farkoster. Detta alternativ skulle i stort set inte påverka farkosten lastförmåga.

Ett annat alternativ är att placera en kapsel i det ej trycksatta utrymmet bakom den trycksatta delen av farkosten, via en luka i den bakre delen av den trycksatta delen skulle man kunna lasta ur och i kapseln. Kapseln skulle väga 2 ton, ha en diameter på 2,6 m, vara ungefär 1,5 m hög och skulle kunna återbörda 300 kg till jorden. Nackdelen med denna variant är att HTV inte skulle kunna transportera någon övrig last i den ej trycksatta delen.

Ett tredje alternativ är att ersätta farkostens trycksatta del med en stor kapsel. Kapseln skulle väga 6 ton, ha en diameter på ungefär 4 m, vara cirka 1,5 m hög och kunna återbörda 1 600 kg till jorden. En fördel med detta alternativ är att man skulle vara ett stort steg närmare Japans mål att utveckla en bemannad rymdfarkost.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor och referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ [a b c] http://www.astrowebb.com/ Astrowebb. Läst den 13 september 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]