Hafner Rotabuggy

Från Wikipedia
Hafner Rotabuggy
Rotabuggy.jpg
Beskrivning
TypRotordrake, kombinationsflygplan
BesättningTvå
Första flygning1943
TillverkareR. Malcolm & Co. Ltd
Antal tillverkade1
Data
Längd6,4 meter
Bredd:2,90 meter
Höjd2,06 meter
Tomvikt964 kg
Max. startvikt1.411 kg
PropellerRotordiameter: 14,22 meter
Prestanda
Max. hastighet240 km/h
Sjunkhastighet: 4,9 meter/sek vid 77 km/h
10,1 meter/sek vid 240 km/h
En replik av en Rotabuggy på Museum of Army Flying, 2013

Hafner Rotabuggy, också Malcolm Rotaplane eller M.L. 10/42 Flying Jeep, var ett brittiskt kombinationsflygplan, som i grunden var en Willys MB-jeep kombinerad med en rotordrake. Den utvecklades under andra världskriget i avsikt att tillverka terrängbilar som kunde släppas ned på marken från bogserande flygplan.

Utvecklingsarbete[redigera | redigera wikitext]

Rotabuggy konstruerades av österrikaren Raoul Hafner på Airborne Forces Experimental Establishment, efter det att organisationen utvecklat Rotachute. Prototypen byggdes av R. Malcolm & Co. Ltd, senare ML Aviation i White Waltham 1942.

Tidiga flygförsök visade att en Willys MB kunde släppas på 2,35 meters höjd utan skador på fordonet. En rotor med 12,4 meters diameter fästes på bilen, tillsammans med ett akterparti med stabilisator och fenor, men utan roder. Två personer behövdes för att sköta ekipaget, en för att flyga och en för att köra den sin markfordon. I början kallades den "Blitz Buggy", men döptes snart om till "Rotabuggy".

Det första flygförsöket gjordes i november 1943 med en Rotabuggy bogserad efter en Diamond T-lastbil, men lastbilen var för långsam för att få upp rotordraken i luften. Med en 4,5 liters Bentley personbil i slutet av november kom rotordraken upp i luften med en glidhastighet 72 km/tim. Senare tester utfördes med bogsering efter ett bombflygplan av typ Armstrong Whitworth Whitley.

Tidiga försök visade att Rotabuggy var benägen att vibrera kraftigt vid högre hastighet än 72 km/tim, men efter förbättringar kunde den klara hastigheter på 113 km/tim i februari 1944. Vid den sista testflygningen i september 1944 klarade den sig i tio minuter på 122 meters höjd och med en hastighet på 105 km/tim efter att ha släppts från ett Whitleybomblygplan. Under tiden hade dock införandet av fordonsbärande glidflygplan, som Waco Hadrian och Airspeed Horsa gjort Rotabuggy överflödig, och vidare utveckling avbröts.

Museum of Army Flying i Middle Wallop har en replik av Rotabuggy.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]