Haldenstein

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Haldenstein
tyskaGemeinde Haldenstein
Kommun
Haldenstein Dorf.jpg
Haldenstein wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Graubünden
Distrikt Landquart
Krets Fünf Dörfer
Yta 18,55 km²[1]
Folkmängd 1 001 (2013-12-31)[1]
Befolkningstäthet 54,0 invånare/km²
Kommunkod 3941
GeoNames 2660420
Officiellt språk tyska
Karte Gemeinde Haldenstein 2012.png
Webbplats: http://www.haldenstein.ch

Haldenstein (historiskt rätoromanskt namn: Lantsch sut) är en kommun i distriktet Landquart i den schweiziska kantonen Graubünden. Den ligger på västra sidan av floden Rhen, mitt emot kantonshuvudstaden Chur, dit två tredjedelar av den förvärvsarbetande befolkningen pendlar. Järnvägen Rhätische Bahn har en station med namnet Haldenstein, vilken ligger på östra sidan av Rhen, och därmed inom Churs gränser. Trots närheten till Chur är det först efter det senaste sekelskiftet som bostadsbyggandet och befolkningen i kommunen har ökat betydligt.

Språk och religion[redigera | redigera wikitext]

Liksom i övriga delar av Graubünden har rätoromanska varit befolkningens modersmål, men under 1300-talet tog tyska språket över, samtidigt som det nuvarande ortnamnet kom i bruk. Kyrkan blev reformert år 1616, men numera är en tredjedel av befolkningen katoliker, vilka söker kyrka i Chur.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Haldenstein lydde ursprungligen under kungsgården i Chur, men donerades 960 till biskopen av Chur. 1180 blev det ett ärftligt län under biskopen som innehades av riddarna von Lichtenstein. Sedan dessa dött ut övergick förläningen på riddarna von Haldenstein till 1402. Herrskapet Haldenstein frigjorde sig 1404 från biskopens länsöverhöghet. Länsherren Thomas von Schauenstein upphöjdes av kejsaren i friherrligt stånd 1611 och erhöll året efter mynt-, marknads- och asylrätt. Friherrskapet Haldenstein tillhörde inte Edsförbundet eller Graubünden men ingick 1558 ett skyddsfördrag med den sistnämnda. När Schweiziska edsförbundet återupprättades 1803 blev Haldenstein en kommun i Graubünden.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS)
  2. ^ Historisches Lexikon der Schweiz