Halsfluss

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Halsfluss
latin: tonsillitis, angina tonsillaris
Streptokockerinfektion i halsen.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10J03, J35.0
ICD-9463
DiseasesDB13165
MedlinePlus001043
eMedicinearticle/871977 
MeSHsvensk engelsk

Halsfluss (angina tonsillaris eller tonsillit i finlandssvenska enbart angina[1] ) är en infektion i tonsillerna (halsmandlarna) och kan orsakas av bakterier eller av virus. Virusorsakade halsinfektioner behandlas med symptomlindrande läkemedel och vila, medan antibiotika hjälper mot halsfluss som orsakats av bakterier så länge det inte finns resistensproblem. Inkubationstiden för halsfluss är 2-7 dagar. Angina kommer av latinets angere, sammantrycka, strypa) är en allmän benämning på inflammatoriska tillstånd i svalget och tonsillerna (mandlarna), men kan även beteckna vissa sjukliga tillstånd med annan lokalisering.[2]

En infektion orsakad av bakterier (vanligen streptokocker grupp A) ger akut halsont, hög feber men inga associerade förkylningssymptom. Hos barn kan dock mer allmänna infektionssymptom vara vanliga. Virusorsakad halsfluss brukar i kombination med akut halsont även ge snuva, hosta eller heshet.

Vanligen behandlas bakterieorsakad halsfluss med penicillin i tio dagar. Vid sådan behandling går symptomen tillbaka redan efter några dagar men det är viktigt att fullfölja hela kuren för att undvika återfall. Streptokocker är alltid känsliga för penicillin, vilket betyder att resistensproblem inte finns i detta fall. Kroppen kan också klara av streptokocker på egen hand och det har visat sig att penicillin bara förkortar halsfluss med några dygn.[3] Dock kan obehandlad halsfluss ge komplikationer på njurar (glomerulonefrit). Därför bör läkare kontaktas för utskrivning av antibiotika. Vid obehandlade streptokockinfektioner finns också risk för mycket allvarlig så kallad invasiv streptokockinfektion då bakterien kan påvisas i blodet. Den typen av streptokockinfektion är dock sällsynt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.laakekasvatus.fi/web/sv/typiska_barnsjukdomar/angina
  2. ^ Svensk Uppslagsbok’’, Band 1, 1947–1955. (spalt 1047)
  3. ^ Apoteket.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]