Halsfluss

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Halsfluss
Tonsillitis, angina tonsillaris
Streptokockerinfektion i halsen.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 J03 , J35.0
ICD-9 463
DiseasesDB 13165
MedlinePlus 001043
eMedicine article/871977 
MeSH engelsk
internetmedicin.se 234

Halsfluss är en infektion i tonsillerna (halsmandlarna). Den orsakas av bakterier och då med mer generella förkylningssymptom som hosta, snuva och lätt feber. Virusorsakade halsinfektioner behandlas med symptomlindrande läkemedel och vila, medan antibiotika hjälper mot halsfluss som orsakats av bakterier så länge det inte finns resistensproblem. Inkubationstiden för halsfluss är 2-7 dagar.

En infektion orsakad av bakterier (vanligen streptokocker grupp A) ger akut halsont, hög feber och inga associerade förkylningssymptom. Hos barn kan dock mer allmänna infektionssymptom vara vanliga.

Vanligen behandlas bakterieorsakad halsfluss med penicillin i tio dagar. Vid sådan behandling går symptomen tillbaka redan efter några dagar men det är viktigt att fullfölja hela kuren för att undvika återfall. Streptokocker är alltid känsliga för penicillin, vilket betyder att resistensproblem inte finns i detta fall. Kroppen kan också klara av streptokocker på egen hand och det har visat sig att penicillin bara förkortar halsfluss med några dygn.[1] Dock kan obehandlad halsfluss ge komplikationer på njurar (glomerulonefrit). Därför bör läkare kontaktas för utskrivning av antibiotika. Vid obehandlade streptokockinfektioner finns också risk för mycket allvarlig så kallad invasiv streptokockinfektion då bakterien kan påvisas i blodet. Den typen av streptokockinfektion är dock sällsynt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Apoteket.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]