Hammaren och skäran

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hammaren och skäran
Hammare och skära i Österrikes statsvapen.

Hammaren och skäran (☭) är ett politiskt emblem som symboliserar unionen mellan arbetarklassen och bondeklassen. Hammaren och skäran har använts av många kommunistiska organisationer i världen och associeras framför allt med Sovjetunionen då den skapades i samband med oktoberrevolutionen. Den första kommunistiska symbolen var dock en röd stjärna.

Hammaren och skäran används av historiska skäl även på Transnistriens statsvapen, och i Aeroflots logotyp. En hammare och en skära finns även med i Österrikes statsvapen tillsammans med en murkrona som symbol över samhällets klasser. Det viktigaste politiska partiet som fortfarande använder symbolen är Kinas kommunistiska parti.

Bokstavligen betyder det ryska uttrycket серп и молот (serp i molot) snarare skäran och släggan. Dels kommer orden i den ordningen, dels betyder молот på ryska snarare slägga än hammare som oftast brukar kallas молоток.[1]

Symbolen är tillsammans med andra symboler (exempelvis hakkorset och pilkorset) förbjudna att bäras i Ungern[2] och Polen[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Definitionerna av молот och молоток i ryska wikipedia.”. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82. 
  2. ^ http://www.humanrights.gov.se/dynamaster/file_archive/080325/eec1656e32f2e28fdd08acc8fa800070/Ungern.pdf
  3. ^ http://www.foxnews.com/world/2009/11/27/poland-imposes-strict-ban-communist-symbols/?test=latestnews

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]