Hamsterboll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En mus i en grön hamsterboll.

En hamsterboll är ett ihåligt klot av plast där hamstrar, gerbiler, deguer och andra smågnagare placeras för att kunna springa utanför sin bur utan att riskera att rymma, gå vilse eller försvinna under möbler eller in i väggar. Bollarna ger också ifrån sig ett hörbart mullrande på många ytor, vilket gör det lättare att hitta djuret. De flesta hamsterbollar är gjorda av hållbar genomskinlig plast med lufthål och en liten dörr eller ett lock som låter ägaren ta gnagaren in och ut från bollen. Syftet med hamsterbollen är att ge gnagaren motion.

Trots att hamsterbollar är utformade för att skydda smågnagare, finns det faror såsom trappor och andra höga höjder som djuret kan ramla ifrån, vilket kan resultera i skador eller till och med döden. För att skydda gnagaren kan ägaren placera hamsterbollen på nedervåningen så att den inte rullar nedför trapporna.

Trots att hamsterbollar har lufthål, bör djuret tillåtas att ta pauser och komma ut från hamsterbollen då och då, eftersom bristen på vatten kan leda till värmeslag eller utmattning. Det är viktigt att hålla koll på hamsterbollen hela tiden när djuret är inuti. Bollen kan öka för mycket i fart, vilket får djuret att volta inne i bollen och det kan orsaka skador.

Tillverkare av hamsterbollar rekommenderar att endast använda dem till hamstrar, gerbiler, möss, deguer och små råttor; de bör inte användas till tamkaniner, chinchillor eller marsvin, eftersom deras storlek och kroppsstruktur skiljer sig från smågnagarnas.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 12 maj 2015.