Tamkanin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En tamkanin som äter äpple.

Tamkanin är en av alla varianter av domesticerad europeisk kanin, vilka idag uppvisar en stor variation vad gäller färger, storlek, utseende och fertilitet.[1] Domesticering av kanin förekom redan under romartid och idag hålls de över stora delar av världen för kött- och pälsproduktion, som försöksdjur eller som husdjur.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Oljemålning av Giovanni Bellini, cirka 1500, med två kaniner i bakgrunden.

Tamkaninens faktiska ursprung är dåligt känd. De första som beskrev kaniner var fenicierna som stötte på dem under sina resor utefter kusten av norra Afrika och Iberiska halvön.[2] Under 200-talet f.Kr noterade den grekiske historiken Polybios att det skeppades kaniner från Korsika och under 100-talet f.Kr kallade den romerska vetenskapsmannen Marcus Terentius Varro Spanien för kaninernas hemland.[2] Varro beskrev hur dessa djur hölls i speciella trädgårdar med murar som skulle hålla kaninerna inne och predatorer ute. Dessa trädgårdar kallades för leporaria[2] Kaniner var lättskötta och försåg ägarna med kött och päls. Romarna lärde sig sedan denna företeelse och därifrån spreds kunskapen att hålla och föda upp kaniner. Under medeltiden var det mycket vanligt med uppfödning av kanin i Europa och på 1500-talet hade exempelvis drottning Elisabet I av England ett stort leporarium och kung Henrik IV av Frankrike födde upp kaniner för jakt, vilket blev en populär sport bland överklassen. Det var förmodligen under 1500-talet som riktad avel uppstod i olika kloster, för att få fram hybrider. Kring 1700-talet fanns sju olika kända former: nonagouti, brun, albino, dilute, gul, silver och Dutch spotting.[2]

Raser[redigera | redigera wikitext]

Det finns en mängd olika framavlade raser. Den vanligaste husdjursrasen är Hermelinkanin. En annan vanlig ras är Dvärgvädur. Andra raser är bland andra Dvärgvädursfuchs, Dvärghare, Lejonhuvad kanin, Lilla Silver och de större Rexkanin och Angorakanin. Den största kaninrasen är Belgisk jättekanin som normalt väger upp emot 7-9 kg och den minsta är hermelinkaninen, vars idealvikt endast ligger mellan 0,8-1,3 kg.

Dvärgkaniner:


Små raser:

Medelstora raser:

Stora raser:

Jätteraser:

Raser med avvikande hårstruktur:

Kaninbur[redigera | redigera wikitext]

Burstorleken ska enligt lag vara minst 50 x 100 x 50 cm för små kaniner, under 3 kg, minst 0,7 kvm för kaniner mellan 3 och 5 kg med kravet att den kortaste sidan är 60 cm och höjden i buren är 60 cm, och 0,9 kvm för större raser, med krav att kortaste sida och höjd 70 cm, men större burar rekommenderas. Det är vanligt att kaniner får sitta alldeles för trångt och därigenom får dålig muskelansättning och svagt skelett, vilket bidrar till benbrott. Dålig matsmältning vid för mycket stillasittande kan också bli ett problem.

Kaniner kan leva flera stycken i samma bur, men då rekommenderas det att de kastreras. Då blir kaninerna lugnare mot ägaren och andra kaniner.

Att ha en kanin lös på dagen och i bur på natten går utmärkt eftersom kaniner är renliga djur och mycket lätta att få rumsrena. Att ha en kanin lös i hemmet kräver dock att det inte finns möjlighet för den att komma åt elektriska sladdar. En del kaniner är också duktiga på att ta sig upp på stolar och bord, vilket gör att de kan komma åt sladdar som finns på högre höjd. Att ha en kanin som husdjur betyder att man får en social liten familjemedlem. Kaniner som får vara lösa i hemmet och får möjlighet att vara sociala är gladare kaniner än de som sitter instängda i bur. Kaniner är sociala flockdjur. [3]

Föda[redigera | redigera wikitext]

Kaniner är gräsätare och hö eller gräs bör utgöra 80%-90% av kaninens kost. På hö och lite kaninpellets kan kaninen leva året om, men är den utomhus hela vintern kan lite fodertillskott rekommenderas, till exempel spannmål. Kaninen mår även bättre om den får lite omväxling i kosten i form av en frukt eller grönsak då och då. Eftersom frukt och grönsaker innehåller mycket fruktsocker ska det ges i rimlig mängd, till exempel kan man ge en bit morot som lördagsgodis. Pinnar av olika slag är bra att ge till kaninerna. Dels så ger det dom en bra sysselsättning och dels så är det bra för deras tänder att ha något att gnaga på[4]. Man bör kolla vilka grenar man kan ge till kanin och vilka man inte bör ge. Kaniner brukar äta små mängder hö regelbundet under dagen och det är därför viktigt att det alltid finns fri tillgång till hö eftersom det behövs för att matsmältningen ska fungera bra. Likaså bör friskt vatten finnas ständigt tillgängligt. Något som också är väsentligt i kaninens kost är dess egen avföring. Den är fylld med nödvändiga näringsämnen som produceras i blindtarmen och som endast kan utnyttjas genom att kaninen äter avföringen. Detta kallas koprofagi. Något som ska undvikas att ge till kaninen är djuraffärernas "lyxblandning" det gör så att kaninen bildar för mycket fett, och blir överviktig och kan dö i förtid.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Övervuxna tänder är ett stort problem hos kaniner precis som hos hamstrar. Det är också vanligt att kaninerna blir sjuka på grund av att ägarna inte städar tillräckligt ofta i buren.

Äkta diarré är ovanligt hos kanin och om detta upptäcks ska veterinär kontaktas omedelbart. Om det är en allvarlig mag- eller tarminfektion kan den leda till döden inom 24 timmar.

Kaniner kan, till skillnad från exempelvis katter, inte kräkas upp sina hårbollar. Det hår kaninen slickar i sig när den putsar sig måste därför passera ut med avföringen. Ibland samlas hår i magsäcken till allt större hårbollar. Till sist kan hårbollen bli så stor att den fyller ut magsäcken. En av de vanligaste orsakerna till att hårbollarna bildas är att kaninen äter för mycket pellets och därmed inte tuggar i sig tillräckligt mycket hö. Hö innehåller mer fiber än pellets och hjälper att rensa magsäcken från hår. En fiberrik kost på hö gör även att fodret passerar genom tarmarna snabbare. En snabb passage motverkar inte bara bildning av hårbollar utan ger också ett skydd mot olika tarmstörningar som kan ge diarré. För att minska risken för hårbollar ska man ge sin kanin sparsamt med pellets och fri tillgång till hö av god kvalitet. Tidiga tecken på att en hårboll håller på att bildas i magsäcken kan vara att kaninen inte längre vill äta lika mycket. Senare tappar kaninen aptiten helt. Avföringen blir sparsam och upphör till sist. Utan något foderintag avmagrar kaninen snabbt och kan dö av svält varför det är viktigt att snabbt uppsöka veterinär om kaninen tappar aptiten.

Fortplantning och avel[redigera | redigera wikitext]

När kaninen är ungefär 3-6 månader så börjar den bli könsmogen, tidigare för hanar och senare för honor. Större raser blir könsmogna senare än dvärgraser. Man bör dock inte para kaniner för tidigt, det rekommenderas att de ska vara cirka 8 månader. Många som avlar och föder upp kaniner börjar för tidigt med att para kaninerna. Det kan leda till att både ungarna och mamman dör. Man kan kolla på hannens penis, som ska vara runt 10 mm lång och ganska hård och styv. En kanin kan få allt från 2 till 15 ungar. Om man parar en kanin som är över tre år så kan det också leda till att både mamman och ungarna dör eftersom honan kan få svårt att få ut ungarna.

Kanin som bruksdjur[redigera | redigera wikitext]

Vissa raser föds upp för pälsindustrin som chinchillakanin och angorakanin medan andra kaniner föds upp för köttets skull, framför allt i Frankrike. I Sverige var det vanligt att hålla kanin under andra världskriget för köttets skull.

Kaninutställningar & keldjursutställningar[redigera | redigera wikitext]

Om man har en kanin så kan man ställa ut den i en kaninutställning. Domaren dömer kaninens vård och hur välskött den är. Det finns olika utställningar för kaniner. I de stora utställningarna kontrollerar domarna hur kaninen är jämfört med dess ras enligt boken Nordisk Kaninstandard, exempelvis om kaninens vikt stämmer med standarden. Men i de lite mindre klasserna (keldjursutställning) är det lite andra regler. Keldjursutställning är till för de kaniner som inte har stamtavla och på en keldjursutställning följer man inte Nordisk Kaninstandard.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nuno Ferrand, Inferring the Evolutionary History of the European Rabbit (Oryctolagus cuniculus) from Molecular Markers, Lagomorph Biology, sid: 47-63
  2. ^ [a b c d] Steven H. Weisbroth,Ronald E. Flatt,Alan L. KrausThe Biology of the Laboratory Rabbit
  3. ^ Wegler. Min första kanin. ICAbokförlag. Sid. 16 
  4. ^ Kaniner som sällskapsdjur, jordbruksverket

Källor[redigera | redigera wikitext]