Han som föddes att möta mörkret

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Han som föddes att möta mörkret
Författare Michelle Paver
Originaltitel Chronicles of Ancient Darkness
Översättare Birgitta Gahrton
Illustratör Geoff Taylor
Omslagsbild Alvaro Tapia (Del 1-2)
Jan-Åke Winqvist (Del 3-6)
Land Storbritannien
Språk Engelska
Genre Fantasy
Förlag Bokförlaget Semic
Utgiven 2004
Utgiven
på svenska
2005
Typ Inbunden
Antal band 6

Han som föddes att möta mörkret (engelsk originaltitel: Chronicles of Ancient Darkness) är en serie fantasy-böcker skrivna av Michelle Paver. Han som föddes att möta mörkret är Pavers första bokserie för barn. Boken utspelar sig för 6000 år sedan och handlar om en pojke som heter Torak som kämpar mot ondskan som dödade hans far. Torak lämnas ensam i Storskogen efter att hans far dött. Torak hittar snart en ensam vargunge, Ulv (Wolf i den engelska versionen), och upptäcker att han kan kommunicera med vargungen. Efter ett tag blir Torak vän med en flicka, Renn, från Korpklanen och hon bestämmer sig för att följa med dem. Resten av böckerna handlar om Toraks kamp mot de onda Själslukarna (Soul Eaters), en grupp bestående av schamaner från flera klaner som vill få kontroll över Storskogen.

Böcker i serien[redigera | redigera wikitext]

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Torak[redigera | redigera wikitext]

Torak är huvudpersonen i böckerna. Han är en andevandrare och kan kommunicera med vargar. Han bor hos Korpklanen men kommer egentligen från Vargklanen. Hans mor (från Rödhjortarnas klan) dog när han var ung och hans far blev dödad av en demonbjörn i den första boken. Att han är andevandrare gör att hans själ kan kontrollera olika djur och även känna vad de känner. I Vargbröder - Jagad av klanerna får Torak veta att hans mamma gjorde honom till klanlös när han föddes. Han bär mot sin vilja Själslukarnas märke på bröstet vilket gör att han blir fredlös i den fjärde boken.

Renn[redigera | redigera wikitext]

Renn är Toraks bästa vän och Fin-Kedinns brorsdotter. Hon är också vän med Ulv, och hjälper gärna Torak. Renns mor är Huggormsschamanen Seshru. Även om hon inte gillar sin mor, har hon sin mors magi-talang. Renn hade en bror som hette Hord som dog i första boken. Han föll ner från Världsandens Berg tillsammans med demonbjörnen. Hon är också väldigt skicklig med sin pilbåge.

Ulv[redigera | redigera wikitext]

Ulv är Toraks flockbror. Han är en ung varg som har hjälpt Torak i både Vargbröder, Demonernas port och Jagad av klanerna. Han var den enda i sin gamla flock som överlevde "det Snabba Våta". Kort därefter hittade Torak honom. Hans favoritmat är lingon och laxkakor. Ulv kallar Torak för "Långe Svanslös". Alla människor är "svanslösingar", eld är "den blänkande-besten-som-biter-varmt", pil och pilbåge är "långa-klon-som-flyger" och himlen är "Upp". Ulv hittar många spår eftersom han är varg. Det är delvis därför han är vägvisaren.

Bale[redigera | redigera wikitext]

Bale, som tillhör Sälklanen, dyker upp först i den andra boken, Havets fångar. Eftersom Fas mor var från Sälklanen är Bale en kusin till Torak. De möttes för första gången när Bale, Deltan och Asrif försökte döda Torak för att han hade "befläckat Havet" med sina skogsredskap och förstört Bales skinnbåt. I Jagad av klanerna förekommer Bale då han och Renn försöker att hjälpa Torak. Renn och Bale kommer inte särskilt bra överens eftersom Bale stängde in Renn i en grotta för att han trodde att hon bar sjukdomen i Havets fångar, och förolämpar henne sedan i Jagad av klanerna genom att säga att kvinnor inte ska jaga. I ondskans schaman dödas han av en själslukare ute på sälöarna.

Själslukarna[redigera | redigera wikitext]

De sju Själslukarna var en gång i tiden schamaner och tillhörde olika klaner. I början kallade de sig själva "Helare" och var goda, men nu försöker de få kontroll över hela Storskogen. Alla Själslukarna har något attribut från sina klandjur, till exempel har Huggormsschamanen en huggormstunga. Toraks far var en gång i tiden Själslukare fram tills de blev onda. De sju Själslukarna är: Tenris (Sälschamanen), Eostra (Berguvsschamanen), Thiazzi (Ekschamanen), Nef (Fladdermusschamanen), Seshru (Huggormsschamanen), Toraks far (Vargschamanen) (som inte är ond) och Narrander (Utterschamanen)(inte heller ond). Narranders son Narik dog i en eldsvåda när Själslukaren Eostra band fast honom och gömde honom, man har alltid trott att det var Narrander som dog men man får reda på att det var Narik i den sjätte och sista boken Vålnadernas Berg.

Fin-Kedinn[redigera | redigera wikitext]

Fin-Kedinn är Korpklanens ledare. Det är han som har uppfostrat Renn efter att hennes pappa dog. Renns pappa var nämligen Fin-Kedinns bror. I Jagad av klanerna får vi veta att han en gång i tiden var förälskad i Toraks mor.

Hord[redigera | redigera wikitext]

Hord är Renns storebror. Han dör i första boken, Vargbröder av demonbjörnen. Hord vill döda björnen och bli korpklanens nya ledare, utifall Fin-Keddin dör av sina svåra skador från när björnen attackerade deras läger. Det är redan förutspått att Torak ska döda björnen men Hord försöker hindra honom och ta på sig äran.

Filmrättigheter[redigera | redigera wikitext]

År 2004 köpte 20th century Fox rättigheterna till att göra en filmserie av bokserien. År 2010 kom det ut att filmen inte längre var under produktion.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vargbröder på libris