Haute couture

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pierre Balmain rättar till en klänning på modellen Ruth Ford.
En haute couture-klänning från Diorcatwalken. Modell är Chanel Iman.
Uppslagsordet ”couture” leder hit. För andra betydelser, se couture (olika betydelser).

Haute couture (svenskt uttal: [ɔt kʊˈtyːr]) är den högsta formen av sömnadskonst. Beteckningen haute couture borgar för konstskicklighet och exklusivitet, och appliceras på ett antal modehus i Europa. De kläder som visas upp på catwalken är skräddarsydda för modellen. Vill man sedan köpa ett plagg får man kontakta modehusets ateljé för att få det uppsytt. Dessa plagg kostar ofta flera hundra tusen kronor, och de flesta köpare vill vara privata och är ganska osynliga i media.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Haute couture (franskt uttal: [ot kuˈtyʁ]) är franska för ’hög sömnad’. Haute couturen grundades av Charles Frederick Worth i Paris och etablerades under 1800-talets andra hälft. I början av 1900-talet dominerades couturen av Paul Poiret, under första världskriget och därefter framför allt av Coco Chanel. På 1930-talet grundades många couture-hus, i synnerhet Christian Diors med dess särpräglade stilelement. På 1960-talet följde couturen alltmer kraven från den yngre befolkningen och påverkades mer och mer av prêt-à-porter.

Definition[redigera | redigera wikitext]

För att kunna titulera sig som "haute coutureist" måste man godkännas av la Chambre Syndicale de Haute Couture som finns inom industridepartementet i Frankrike. De viktigaste kraven som måste uppfyllas är dessa:

  • Skräddarsy plagg för privata köpare, med minst en provning.
  • Ha en ateljé i Paris med minst 15 heltidsanställda.
  • Varje vår och höst presentera en kollektion i Paris, bestående av minst 35 plagg för både dag- och kvällsbruk.

I Sverige finns inga företag som får kalla sina kollektioner "haute couture". Pär Engsheden är en av de mest kända svenskarna som arbetat i haute couture-hus. Sverige har dock tidigare haft tre etablerade haute couture-damskrädderier verksamma under 1800- och 1900-talet: Augusta Lundin, Märthaskolan och NK Franska.

Haute couture-hus[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]