Havängsdösen

Version från den 8 februari 2011 kl. 18.28 av Innocent bot (Diskussion | Bidrag) (byter decimalkomma mot decimalpunkt i Mall:Coord)
Havängsdösen
Havängsdösen

Havängsdösen är en stenkammargrav (megalitgrav) av typen dös från yngre stenåldern, c:a 5 500 år gammal, byggd under trattbägarkulturens äldre fas. Megalitgraven är belägen på Österlen, inom Ravlunda församling strax norr om Verkeåns utlopp i Hanöbukten, i södra kanten av Ravlunda skjutfält.

Själva gravkammaren består av tre sidostenar som är 1,65 × 0,5 m. Ovanpå, som tak, ligger en sten som är 2,7 × 2 m. Graven är omgärdat av 16 markfasta stenblock som är mellan 0,6 m och 1,2 m höga, bildande en rektangel och har en areal på cirka 60 kvadratmeter. Dösar med sådana fyrsidiga kantkedjor kallas ofta långdös. Ingången till kammaren är orienterad ut mot havet och i den riktning där solen går upp vid vår- och höstdagjämning.

När man gjorde utgrävningar av gravkammaren 1869 hittade man skelett från människor och en flintyxa. Somliga tror att graven kan ha plundrats tidigare, eftersom den innehöll så få fynd, men normalt är fynden relativt fåtaliga i dösar.

Närliggande fynd

I slutet av 1700-talet hittades tre brakteater av guld i närheten av Skepparpsåns (= Verkeåns) mynning. Man har även funnit så kallade guldgubbar här. Vid lågvatten kan hamnpålar ses i åmynningen. Forskning har visat att den hamnen ska vara konstruerad någon gång mellan 1000-talet och 1600-talet.

Se även