Hanöbukten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hanöbuktens strand i närheten av Yngsjö.
Hanöbukten mot söder, sett från Knäbäckskapellet 8 maj 2013.

Hanöbukten är en bukt av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. I Hanöbukten bedrivs betydande fiske av främst ål, sill och torsk.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Bukten sträcker sig från Listerlandet i norr, till Stenshuvud i söder och kännetecknas av att den, förutom i den nordligaste delen, är täckt med fin sand och därför erbjuder mycket goda badmöjligheter. Hanöbukten har fått sitt namn från ön Hanö. De viktigaste hamnarna runt Hanöbukten är Sölvesborg, Åhus och Kivik. Vattendrag som Skräbeån, Helge å, Julebodaån och Verkeån mynnar ut i bukten.

Föreslagen vindkraftspark[redigera | redigera wikitext]

Blekinge Offshore vill bygga mellan 500 och 700 stycken 180 meter höga vindkraftverk på en yta av c:a 200 km2 i bukten till en investering av 50 miljarder kronor, som därmed skulle bli Sveriges största industriprojekt. Projektet stöds av berörda kommuner och länsstyrelser men har även stött på motstånd från försvarsmakten samt fritidsboende på Hanö och har varit föremål för prövning i mark och miljödomstolen våren 2013. Domstolen har beslutat överlämna tillståndsfrågan till regeringen, som bedöms fatta ett beslut under första kvartalet 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]