Hanöbukten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hanöbuktens strand i närheten av Yngsjö.
Hanöbukten mot söder, sett från Knäbäckskapellet 8 maj 2013.

Hanöbukten är en bukt av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Den har fått sitt namn från ön Hanö som ligger centralt i bukten. I Hanöbukten bedrivs betydande fiske av främst ål, sill och torsk.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Bukten sträcker sig från Torhamn i öster till Stenshuvud i söder och kännetecknas av att den är mycket varierande med vacker skärgård med strandnära lövskog i öster och fina sandstränder i väster och därför erbjuder mycket goda rekreationsmöjligheter. De större öarna är bebodda året om och det finns broar, bilväg och busstrafik över flera öar ända ut i havsbandet. Hanöbukten erbjuder för båtturister många mindre och större hamnar liksom skyddade naturhamnar. Daglig båttrafik finns året runt till de stora öarna i Karlskrona skärgård och till Hanö i regi av Blekingetrafiken. Sommartid är båttrafiken betydligt utökad med anledning av turismen. Samtliga Blekinges åar liksom Skräbeån, Helge å, Julebodaån och Verkeån mynnar ut i bukten.

Föreslagen vindkraftspark[redigera | redigera wikitext]

Vindkraftsföretaget Blekinge Offshore ville investera 50 miljarder kronor i en vindkraftspark. I parken ville företaget bygga mellan 350 och 700 stycken 180 meter höga vindkraftverk på en yta av omkring 200 kvadratkilometer i bukten. Projektet stöddes av berörda kommuner och länsstyrelser men stötte på motstånd från försvarsmakten samt fritidsboende på Hanö och var föremål för prövning i mark och miljödomstolen våren 2013. Domstolen beslutade att överlämna tillståndsfrågan till regeringen, som 2016 fattade beslutet att avslå tillståndet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ””Spiken i kistan för Blekinge Offshore””. Sydöstran. http://www.sydostran.se/karlskrona/nej-till-blekinge-offshore/. Läst 19 augusti 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]