Heart

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För sången, se Heart (sång). För en film från 2006, se Heart (film, 2006).
Heart
Heart-07-28-07.jpg
Nancy och Ann Wilson under en konsert med Heart 2007
BakgrundUSA Seattle, Washington, USA
GenrerRock, folkrock, hårdrock
År som aktiva1973 -
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Ann Wilson
Nancy Wilson
Ben Smith
Ric Markmann
Debbie Shair
Craig Bartock
Nancy Wilson och Roger Fisher 1978
Nancy Wilson 2011

Heart är en amerikansk rockgrupp, bildad 1973 i Seattle. Gruppens frontfigurer och enda konstanta medlemmar är systrarna Ann (sång) och Nancy Wilson (gitarr).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gruppen har sitt ursprung i ett band med namnet Army som bildades 1963 av basisten Steve Fossen och bröderna Roger och Mike Fisher. Senare bytte man namn till White Heart och i början av 1970-talet till bara Heart. I samband med detta anslöt sig Ann och Nancy Wilson, samtidigt som Mike Fisher slutade som aktiv medlem och istället blev bandets ljudtekniker. Snart tillkom även keyboardisten Howard Leese och trummisen Michael Derosier.

Genombrottet kom 1976 med debutalbumet Dreamboat Annie, bland annat innehållande hiten "Magic Man". Under 1970-talet fick man ytterligare hits som "Barracuda", "Heartless" och "Straight On". Roger och Mike Fisher lämnade gruppen 1979 och 1982 hoppade även Fossen och Derosier av. Banduppsättningen har sedan dess ändrats vid ett flertal tillfällen med systrarna Wilson som enda fasta punkt, även om Leese var kvar i bandet fram till slutet av 1990-talet.

I början av 1980-talet utvecklades bandets musik från hårdare rock mot poprock och powerballader. Deras största framgång hittills kom 1985 med albumet Heart, som blev etta på Billboard 200 och innehöll hitlåtar som "These Dreams" och "Never". Även de följande albumen Bad Animals (1987), med bland annat USA-singelettan Alone, och Brigade (1990) var framgångsrika.

I mitten av 1990-talet gick gruppen tillbaka till sitt ursprungliga sound och man har sedan gett ut ytterligare några album under 1990- och 2000-talen. De stora kommersiella framgångarna har dock uteblivit. Heart valdes in i Rock and Roll Hall of Fame and Museum 2013

Gruppens låtar "Crazy on You" och "Barracuda" var med i spelen Guitar Hero II respektive Guitar Hero III.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]