Hemingway & Gellhorn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hemingway & Gellhorn
Hemingway & Gellhorn
Genredrama, biografisk film
RegissörPhilip Kaufman
ProducentPeter Kaufman
Trish Hoffman
James Gandolfini
Alexandra Ryan
Barbara Turner
ManusJerry Stahl
Barbara Turner
SkådespelareNicole Kidman
Clive Owen
OriginalmusikJavier Navarrete
FotografRogier Stoffers
KlippningWalter Murch
ProduktionsbolagAttaboy Films
For Whom Productions
HBO
DistributionHBO m.fl.
Premiär28 maj 2012
Speltid155 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb

Hemingway & Gellhorn är en amerikansk biografisk dramafilm från 2012 producerad för TV av HBO och regisserad av Philip Kaufman. En av producenterna är James Gandolfini, som ett tag även nämndes som aktuell till rollen som Hemingway.

Huvudrollerna spelas av Nicole Kidman och Clive Owen, och filmen handlar om journalisten Martha Gellhorns liv med författaren Ernest Hemingway, ett av Amerikas mest berömda litterära par.[1]


Handling[redigera | redigera wikitext]

Ernest Hemingway och Martha Gellhorn träffas första gången 1936 på en bar i Key West, Florida. Efter en tid stöter de på varandra igen när de, oberoende av varandra, rapporterar från Spanien om det spanska inbördeskriget. Hemingway intresserar sig av Gellhorn, men hon ställer sig avvisande. Vid en bombräd hamnar dock paret på samma hotellrum, och ett förhållande inleds. Av deras förhållande och av Gellhorns inre styrka inspireras Hemingway att skriva sin roman Klockan klämtar för dig.

Efter Spanien skaffar de sig ett hus på Kuba, men Gellhorn får en förfrågan från Collier's Weekly om att åka till Finland som krigskorrespondent, något hon inte kan låta bli att göra trots Hemingways ogillande. De skriver brev till varandra där de bedyrar varandra sin kärlek, Hemingway super och Gellhorn återvänder till ett hem som är i oordning, men möts av beskedet att Hemingway begärt skilsmässa från tidigare hustrun, så att han kan gifta sig med Gellhorn (något som sker en timme och fyrtiotvå minuter in i filmen).

På bilden syns verklighetens Gellhorn och Hemingway på besök i Kina.

Gellhorn övertalar Hemingway att följa med till Kina kort efter att de gift sig. Efter Kina slutar Hemingway att skriva och tillbringar dagarna på sin båt Pilar där han låtsas jaga tyska ubåtar. Gellhorn har tråkigt och försöker få sin uppdragsgivare att skicka henne till Europa, men de skickar Hemingway istället. Gellhorn smiter dock ombård på ett sjukhusfartyg och blir den förste journalist att rapportera från landstigningen i Normandie. Hemingway är tillsammans med Mary Welsh med om en bilolycka och Gellhorn åker till sjukhuset, när hon får se Hemingway där tillsammans med Welsh ber hon om skilsmässa.

Filmens egentliga huvudkaraktär är Martha Gellhorn, filmen både startar och slutar med henne då hon på ålderns höst blir intervjuad om sin tid med Hemingway, och hennes röst finns även med som berättarröst under filmens gång.

Vi var bra under krig. När det inte var krig, förde vi vår eget. Ingen av oss överlevde familjelivet.
Citat ur filmen, 02:13:35


Roller (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Nicole Kidman
Clive Owen
  Nicole Kidman   –   Martha Gellhorn
  Clive Owen   –   Ernest Hemingway
  David Strathairn   –   John Dos Passos
  Molly Parker   –   Pauline Pfeiffer
  Parker Posey   –   Mary Welsh Hemingway
  Rodrigo Santoro   –   Paco Zarra
  Mark Pellegrino   –   Max Eastman
  Peter Coyote   –   Maxwell Perkins
  Lars Ulrich   –   Joris Ivens
  Robert Duvall   –   General Petrov
  Tony Shalhoub   –   Mikhail Koltsov

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick blandat mottagande av kritiker[2], Entertainment Weekly använde begreppet "a big creamy bitch"[3] och Vanity Fair använde orden "unchained malady"[4]. Kidmans gestaltning av Gellhorn rosades av flertalet skribenter.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick runt trettio nomineringar och vann American Cinema Editors (även kallat för Eddie Awards) pris i kategorin Best Edited Miniseries or Motion Picture for Television 2013. Filmen fick även två Emmys, dels för musiken och dels för ljudredigeringen. Både Nicole Kidman och Clive Owen blev nominerade till Golden Globe Award 2013 för sina respektive rollprestationer.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Olive Press: A Spanish romanceLäst 14 juli 2014.
  2. ^ ”Hemingway & Gellhorn - Rotten Tomatoes”. Flixster. http://www.rottentomatoes.com/m/hemingway_and_gellhorn_2012/#contentReviews. Läst 15 juli 2014. 
  3. ^ Tucker, Ken. ”'Hemingway and Gellhorn' review: The fun also rises?”. Entertainment Weekly. http://watching-tv.ew.com/2012/05/28/hemingway-and-gellhorn-nicole-kidman-hbo/. Läst 15 juli 2014. 
  4. ^ Wolcott, James. ”No Time for Tulips: On Hemingway & Gellhorn”. Vanity Fair. http://www.vanityfair.com/online/wolcott/2012/05/No-Time-for-Tulips-On-Hemingway-Gellhorn. Läst 15 juli 2014. 
  5. ^ ”Hemingway & Gellhorn - Awards”. IMDb.com. http://www.imdb.com/title/tt0423455/awards. Läst 15 juli 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]