Henrik Bachner

Från Wikipedia
Henrik Bachner
Henrik Bachner under seminariet Samma judehat då som nu – vad kan vi lära av historien?Kulturhuset Stadsteatern i Stockholmm 2018.
Född12 november 1959 (64 år)
Stockholm
NationalitetSverige Svensk
Yrke/uppdragIdéhistoriker
Känd förRapporten Antisemitiska attityder och föreställningar i Sverige

Carl-Henrik Bachner, född 12 november 1959 i Stockholm, är en svensk idéhistoriker, författare, föreläsare och fri skribent med inriktning på studier av antisemitism. Bachner avlade filosofie doktorsexamen i idéhistoria vid Lunds universitet 1999 med avhandlingen Återkomsten: antisemitism i Sverige efter 1945. I denna presenterar han en tes om en långtgående kontinuitet mellan antisemitism och antisionism efter andra världskriget.[1]

Bachner var, tillsammans med Jonas Ring, författare till den år 2006 publicerade rapporten Antisemitiska attityder och föreställningar i Sverige, som genomfördes på uppdrag av de statliga myndigheterna Forum för levande historia och Brottsförebyggande rådet och som är den första större undersökningen av samtida antisemitism i Sverige.

Bachner gav 2009 ut boken "Judefrågan". Debatt om antisemitism i 1930-talets Sverige (Atlantis). Boken belyser hur antisemitismen som generell och nazitysk företeelse tolkades och förklarades av konservativa, socialdemokratiska och kristna opinioner i Sverige under mellankrigstiden. Studien genomfördes inom ramen för Vetenskapsrådets forskningsprogram "Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen".

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Henrik Bachner.se”. Henrik Bachner. http://henrikbachner.se. Läst 27 november 2022.