Henry Heerup

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Henry Heerup, född 4 november 1907 i Köpenhamn, död 30 maj 1993 på samma plats, var en dansk skulptör, målare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Henry Heerup studerade måleri för Aksel Jørgensen och Einar NielsenDet Kongelige Danske Kunstakademi. Han studerade där också skulptur under Einar Utzon-Frank. Under 1930-talet utvecklade han sina skrotskulpturer och 1940 blev han medlem av Corner och Höst och gjorde utställningar tillsammans med dessa.

Henry Heerup var en uppskattad konstnär med en överdådig fantasi i sina verk. Inspirerad av romansk stenskulptur och primitiv konst framställde han människor, djur och växter i en personlig, naiv stil med enkla och blockartade former. Budskapet i hans verk tog ofta sin utgångspunkt i egna erfarenheter.

Tomten är en av de självbiografiska roller som Henry Heerup föredrar. I målningen Årstider kommer en tomte cyklande med en katt i cykelkorgen. Både cykel och katter kommer från hans egen vardag och blev symboler för ett självbiografiskt innehåll.

Henry Heerup blev 1949 medlem i konstnärsgruppen COBRA och deltog i några av deras utställningar. Han fick internationellt erkännande och hade utställningar i både Europa och Nordamerika. Han har också illustrerat flera böcker, bland andra Ordspråksboken, Bilden i boken och Kul i Danmark.

Han blev Riddare av Dannebrogen 1968 och har tilldelats både Eckersbergmedaljen och Thorvaldsenmedaljen. Han ligger begravd i Nørrebro i Köpenhamn. Heerup är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[1] och Nationalmuseum[2] i Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs konstmuseum
  2. ^ Nationalmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]