Herschel Grynszpan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Herschel Grynszpan i fransk arrest.

Herschel Grynszpan, född 28 mars 1921 i Hannover, Tyskland var en polsk jude som med sitt mord 1938 på en tysk ambassadtjänsteman gjordes till ett motiv för nazisterna att föröva Kristallnatten.

Den 6 november 1938 fick Grynszpan, som var bosatt i Paris, ett vykort från sin far Zindel, som den 27 oktober hade deporterats till den polska gränsen, tillsammans med 17 000 andra tyska judar. Fadern beskriver de fruktansvärda förhållanden som deporterade levde under. Grynszpan blev så upprörd av det han läste, att han begav sig till den tyska ambassaden i Paris, där han sköt den första tyske tjänsteman han fick syn på, Ernst vom Rath, biträdande diplomat vid ambassaden. Ernst vom Rath avled av sina skador den 9 november 1938, och nyheten om hans död nådde Tyskland nästa dag. Adolf Hitler och Joseph Goebbels var vid detta tillfälle närvarande vid en stor parad med NSDAP, där man högtidlighöll femtonårsjubileet av Hitlers statskupp den 9 november 1923. Goebbels tog omedelbart tillfället till att hålla ett hatfullt tal mot judarna.

Herschel Grynszpan togs tillfånga och sattes i franskt fängelse efter attentatet.

I samband med Nazitysklands anfall på Frankrike 1940 ställdes Grynszpan inför rätta ännu en gång och dömdes senare till döden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]