Georg Elser

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Georg Elser
Född Johann Georg Elser
4 januari 1903
Hermaringen, Kungariket Württemberg, Kejsardömet Tyskland
Död 9 april 1945 (42 år)
Koncentrationslägret Dachau, Bayern, Tyskland
Nationalitet Tysk

Johann Georg Elser, född 4 januari 1903 i Hermaringen, död 9 april 1945 i Dachau, var en tysk antinazist och snickare. Den 8 november 1939 försökte han med en bomb spränga Adolf Hitler till döds på Bürgerbräukeller i München. Hitler avslutade dock sitt tal tidigare än planerat, undkom därför och Elser greps av en slump vid en gränsövergång till Schweiz.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elser härstammade från Hermaringen i Württemberg. Under sin levnad hade han flera olika arbeten, främst som snickare och fabriksarbetare. Han var protestant och gick så småningom med i träarbetarnas fackförening. Där träffade han människor som övertalade honom att bli medlem i Ernst Thälmanns Roter Frontkämpferbund.

Elser försökte mörda Adolf Hitler med en tidsinställd bomb som exploderade 21.20 i Bürgerbräukeller, men Hitler hade lämnat lokalen 21.07. Bomben var inmurad i en pelare bakom talarstolen. Pelarna som bar upp taket rasade samman och talartribunen slogs sönder. Som motiv angav Elser att han ville stoppa kriget och förbättra förhållandena för arbetarna i Tyskland. Åtta personer dog i explosionen, men ingen högre partifunktionär. 63 personer skadades, varav 16 allvarligt.

Efter att ha gripits internerades Elser i koncentrationslägret Dachau. På Heinrich Himmlers order sköts Elser av SS-Oberscharführer Theodor Bongartz den 9 april 1945.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]