Hi-fi

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hifi)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hi-fi, även HiFi och hifi, är en beteckning som står för high fidelity – vilket betyder hög trohet till originalet eller i detta fall när ljud avses – högkvalitativ ljudåtergivning, audio. Detta åstadkommes med teknisk utrustning såsom högtalare, förstärkare, skivspelare, kablar mm av tillräckligt god kvalitet.

Hi-fi uttalas på engelska ['haɪ faɪ][1] och på svenska [haɪ 'fɪ].[2]

Utrustningstillverkare förbättrar och utvecklar gradvis sina produkter, vilka presenteras på regelbundet återkommande audio-mässor. I Sverige hålls Hi-fi-mässor årligen. De största är de i Göteborg, Jönköping och Stockholm. Den i Göteborg har hållits vartannat år sedan 1970-talet.[3]

Den tekniska revolution som verkar ske snart sagt varje år enligt tillverkares reklamblad är dock betydligt överdriven. Till exempel kan utrustning från 1990-talet, som var utmärkt då och anskaffbar till överkomligt* pris, vara så bra att den inte kan detekteras av tränade lyssnare vid blindtest. [4][1] Ett högt pris eller att en utrustning kallas "high end" är inte heller någon säker indikation på en mer högkvalitativ ljudåtergivning än vad en utrustning med ett mer överkomligt pris har. Rummet akustiska egenskaper och anpassningen mellan rum och utrustning spelar också en väsentligt större roll än många förstår.

Ett problem som blivit allt större år för år är den sjunkande kvaliteten på phonogram/inspelningar av populär musik, bland annat genom loudness war. [5] [6][2] [3][4][5]

*Överkomligt innebär här inte att priset är lågt utan att det är tillräckligt tilltaget för att bekosta en seriös och ändamålsenlig konstruktion och tillverkning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Longman Dictionary of Contemporary English
  2. ^ Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien
  3. ^ Arken Arkiverad 21 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ Musik & Ljudteknik. Ljudtekniska Sällskapets tidning, Svante Granqvist,. Testserien "Klassiska DA-omvandlare"/"Klassiska CD-spelare". T ex: Sentec DiAna, 2017-2, sid 24. 
  5. ^ Svante Granqvist. Varför låter skivorna så illa? Intro till MasVis, del 1 MoLt 4 2009, del 2 MoLt 1 2010. 
  6. ^ ”Sveriges Radio P2. Vad är det som låter - del 2. Loudness war”. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4112&artikel=6276586. Läst 4 oktober 2018.