Förstärkare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sansui 9090DB (förstärkare)

Förstärkare används för att öka amplituden (multiplikativt) hos en signal utan att, i övrigt, förändra dess utseende. Förstärkare är vanliga i radio- och TV-apparater för att öka amplituden (spänningen) eller strömstyrkan hos en signal och har i dessa sammanhang reglerbar förstärkningsgrad. Förstärkare är också en viktig del av all tele- och datakommunikation.

Klassificering[redigera | redigera wikitext]

Förstärkarsteg indelas i klasser beroende på arbetssätt:

Klass A[redigera | redigera wikitext]

Klass A

Förstärkarsteget är ledande 100 % av signalens period. Klass A-förstärkare har låg verkningsgrad: maximalt 50 % vid full utstyrning (med sinusvåg) och mycket lägre vid liten utstyrning. Den används mest i high-end- och andra småsignalsammanhang, där verkningsgraden och vikten är oviktig. Effektförlusterna omvandlas till värme som måste kylas bort med tyngande flänsar eller fläkt.

Klass B[redigera | redigera wikitext]

Klass B
Klass B – mottaktkoppling

Förstärkarsteget leder under 50 % av signalens period. Vanligt är att man har två klass B-element i mottaktkoppling (eng. push-pull) där den ena förstärker den negativa delen av signalen och den andra den positiva delen. Detta är det vanligaste arbetssättet för effektförstärkare för audio. Verkningsgraden hos klass B-steg är ganska god (78 % för sinusvåg) och är mindre beroende av utstyrningsgraden än klass A.

Klass AB[redigera | redigera wikitext]

Är ett mellanting mellan klass A och klass B, där förstärkarsteget leder mer än 50 % – men mindre än 100 % – av perioden.

Klass C[redigera | redigera wikitext]

Är ett förstärkarsteg som leder mindre än 50 % av signalperioden. Används främst i radiofrekvenstillämpningar.

Klass D[redigera | redigera wikitext]

Arbetar med så kallad switchteknik. Steget är antingen "på" eller "av" under en del av signalperioden, man kan säga att det är digitalt. En verkningsgrad på runt 90 % är normalt.

Receiver[redigera | redigera wikitext]

Är en förstärkare med inbyggd radiomottagare. Men kan även avse en enhet avsedd för "hemmabio"-tillämpningar, där även multikanalsförstärkare oftast ingår (5.1). Stöd för S/PDIF (digital ingång), Dolby Pro, DTS m.m. brukar ingå i de enheter som är avsedda för hemmabio.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]