Hippologum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hippologum, Umeå Ryttarförening (ofta förkortat URF) är ett stall/ridskola strax utanför Umeå. Föreningen har närmare 1000 medlemmar och anläggningen är bland de allra största och modernaste i landet och Europa.

Tidigare låg ridskolan på gamla K4-området i Umeå, men 23 oktober 1999 invigdes den nya anläggningen. Sammanlagt har anläggningen kapacitet för 164 uppstallade hästar och ponnyer, både ridskolans egna och privatägda.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Förutom ridskola så bedrivs även andra verksamheter såsom ridning för funktionsnedsatta, privat träning på egna hästar, olika clinics samt en omfattande tävlingsverksamhet i olika grenar på alla nivåer. Hippologum har även ett nära samarbete med Forslundagymnasiet alldeles intill, som bedriver gymnasieutbildning inriktad på häst och hästskötsel. Även Prolympias grundskola i Umeå samarbetar eftersom de har elever med ridsportinriktning i utbildningen. Diverse ridläger hålls årligen. Ridlärare utbildas praktiskt i Hippologums lokaler.

Hippologum är bl.a. försett med flera uppehållsrum, flera utomhuspaddockar, hopp-/dressyr-/framridningsbana, hiss, ett normalstort och ett större ridhus, 40 hagar, två omklädningsrum, cafeteria samt komplett ridsportbutik. Även elljusspår för uteritt finns tillgängliga.

Olika större tävlingar inom ridsport hålls ofta på Hippologum på grund av dess fördelaktiga lokaler och läge. 2009 arrangerades inomhus-SM i hoppning på anläggningen.

Årligen arrangeras en välbesökt julshow av föreningens ungdomssektion.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]