Hirth Motoren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hirth Motoren
SäteStuttgart
Historia
Grundat1927[1]
Upplöst1974[1]

Hirth Motoren GmbH är en tysk flygmotorfabrik grundad av Hellmuth Hirth.

Hirth Motoren bildades 1927 när Hirth från Elektronmetall GmbH bröt ut tillverkningen av motordelar till flygplan. Till en början tillverkade man motorkomponenter av en legering av aluminium-magnesium till andra motortillverkare. Sedan företaget kontrollerades helt av Hirth och man specialiserat sig på flygplansmotorer, startade man konstruktionsarbetet på sin första egna motor. Under 1931 lanserades HM 60 som var en inverterad luftkyld fyrcylindrig radmotor. Motorn väckte stor uppmärksamhet och valdes av flera flygplanstillverkare som kraftkälla. Vid konstruktionsavdelningen fortsatte utvecklingsarbetet och HM 60 följdes av sex, åtta och 12 cylindriga varianter. På kort tid blev företaget en av Tysklands största flygmotortillverkare.

Efter att Hirth omkommit i samband med ett flyghaveri 1938 i Karlsbad nationaliserade Reichsluftfahrtministerium bolaget. 1941 slog man samman företaget med Ernst Heinkel Flugzeugwerke A.G och företaget bytte namn till Heinkel-Hirth. Det nya bolaget fortsatte tillverkningen av Hirth-motorer, och i företagets verkstadsanläggningar arbetade Hans von Ohain med framtagandet av en jetmotor.

Efter andra världskriget löstes banden mellan Heinkel och Hirth upp och man var åter ett självständigt bolag. Eftersom fredsvillkoren förbjöd tillverkning av flygplan i Tyskland efter kriget, tvingades företaget hitta på nya produkter. Man utvecklade och tillverkade små fasta motorer som drev maskiner och motorer för snövesslor. I slutet på 1950-talet lyftes förbudet mot flygplanstillverkning och Hirth såg en möjlighet att komma in på marknaden igen. 1965 inleddes leveranserna av flygmotorer, men på grund av kostnaderna att flygcertifiera motorerna kom företaget i likvidationsproblem. Under 1974 tvingades man ansöka om ackord. Företaget köptes upp av Hans Göbler som inledde en tillverkning av lätta tvåtakts motorer för motorsegelflygplan och ultralätta flygplan. Företaget Göbler-Hirthmotoren GmbH är i dag lokaliserat till Benningen am Neckar Tyskland.

Kolvmotorer[redigera | redigera wikitext]

Turbinmotorer[redigera | redigera wikitext]

  • Heinkel-Hirth HeS 001 - första fungerande jet motorn
  • Heinkel-Hirth HeS 003 - första fungerande jet motorn som användes under flygutprovning
  • Heinkel-Hirth HeS 30 - konstruktionsmodell som avbröts på grund av andra jetmotorprojekt i Tyskland
  • Heinkel-Hirth HeS 40
  • Heinkel-Hirth HeS 50 - motor framtagen för långa flygsträckor
  • Heinkel-Hirth HeS 60 - HeS 50 med en extra turbin
  • Heinkel-Hirth HeS 011 - försöksmodell
  1. ^ [a b] hämtat från: tyskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]