Holger Jensen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bavnehøj Kirke
Gistrup Kirke
Sjælør Kirke
Holger Jensens första
Solvang Kirke

Den här sidan handlar om den danske arkitekten, för den svenske trädgårdsmästaren se Holger Jensen (trädgårdsmästare).

Holger Johannes Jensen, född 8 oktober 1918 i Aalborg, död 29 december 2004 i Köpenhamn, var en dansk arkitekt, som gjorde sig känd som den som byggde flest kyrkor i nyare tid.

Holger Jensen var i snickarlärling perioden 1935-38 och utbildades därefter på Københavns Bygmesterskole 1940 samt på Kunstakademiet, där han 1950 mottog akademins lilla guldmedalj. 1951 gjorde han en studieresa till Boston i USA, där han bland annat mötte arkitekten Frank Lloyd Wright, vars arkitektursyn kom att påverka honom.

År 1952 stod han för uppförandet av sin första kyrka, vilken följdes av ytterligare 48, varav två Slite kyrka och Sjöbo kyrka i Sverige. Kyrkan i samhället Slite uppfördes 1959-1960, som första nybyggda kyrkan på 600 år. En fönstervägg med havsutsikt ersätter den traditionella altartavlan, triumfkrucifixet är gjort av Bertil Nyström. Därtill förestod han en lång rad restaureringsarbeten i andra danska kyrkor. Han ritade även vandringskyrkor.

Kännetecknande för alla hans kyrkor är, att de är funktionalistiska, relativt små och dessutom flexibla. Holger Jensen har kallats de små kirkers arkitekt. De är ägnade till att understryka kyrkan som ett hus för församlingens gemenskap mer än till kultisk högtidlighet.

Förutom att vara arkitekt hade Holger Jensen förmågor som tecknare och målare. Han har själv utsmyckat några av kyrkorna med muralmålningar. Han har dessutom tecknad de danska julfrimärkena för åren 1959 och 1961.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia, Holger Jensen, 18 november 2009.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Jensen, Viggo (2005). Arkitekt Holger Jensens kirker. ISBN 87-7851-196-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]