Homestaging

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En tom lägenhet som ska säljas. Buskar täcker fönstret.
Samma lägenhet efter homestaging.

Homestaging (även homestyling) är ett begrepp inom bostadsmarknaden. Homestaging betyder att man innan försäljning stajlar upp bostaden för att höja värdet. Man kan göra det själv eller anlita en firma. Hur mycket värdet höjs är ämne för diskussioner, men en höjning på 10% är en vanlig bedömning.

Ett annat ord som används för samma sak är homestyling, men det är egentligen inte riktigt korrekt, eftersom det engelska ordet egentligen syftar på att stajla för ägarens egen trivsel. Det ordet används mer av branschen i Sverige, det låter bättre, men den korrekta engelska termen är Home staging (med mellanslag). Få i Sverige anlitar experter för att stajla sin bostad för sin egen skull (förutom rena hantverksjobb som snickeri, rörmokeri med mera), utan det är för försäljningens skull det brukar göras.

Definition[redigera | redigera wikitext]

Homestaging innebär att man försöker få bostaden så attraktiv som möjligt för tänkbara köpare. Man vill ge presumtiva köpare intrycket att de går in i sitt framtida hem, inte att de går hem till någon annan. Man försöker minimera intrycket av den nuvarande ägaren, men det måste fortfarande se ut som ett hem, att någon bor där, får inte se sterilt ut.

Viktiga och enkla punkter är:

  • Rent och fräscht, särskilt på toaletter, i badrum och kök. Viktigaste rådet. Ofräscht där ger dålig känsla, och får folk att tro att ägaren misskött bostaden och att det kan vara problem med mögel eller dåliga vatteninstallationer.
  • Fräscha trevliga dofter generellt i hemmet. Bullbak före visning är ett vanligt råd.
  • Inga personliga saker framme. Ta bort familjefoton, barns teckningar, kylskåpsmagneter och de flesta prydnadsföremål. (Detta råd har svängt lite, det ger ändå ett hemtrevligt intryck med lite personliga saker, ser inte så uppstajlat ut)
  • Fräscha snittblommor och värmeljusborden.
  • Särskilt under den ljusa årstiden är rena fönster viktigt, särskilt om utsikten är fin. Fin utsikt är värt mycket i pris, och det är dumt att försämra den. Bostäder med vattenutsikt säljs gärna under den ljusa årstiden.
  • Gardiner är också viktiga och bör också vara av en bra färg, delvis anpassad efter förväntad ålder på köparna. Dock bör färgen vara ganska neutral för att inte ge för udda intryck. Om det är snyggt utanför, t.ex. vattenyta, så bör man se till att gardinerna inte täcker någon del av fönstret. Stora fönster mot snygg utsikt ser bra ut.
  • Sängarna ska vara korrekt bäddade, ha överdrag och se neutrala ut. Det ska inte se ut som om köparna ska sova i någon annans säng. Det gäller även om köparen tänkt ha egna sängar, eftersom många går på känsla och inte tänker praktiskt.
  • För bostäder tänkta för barnfamiljer är det viktigt att det finns leksaker i barnkamrarna, för att barnen ska komma att gilla bostaden under visningen. Barnens åsikt betyder mycket för vilken bostad en barnfamilj väljer.

Det anses att ett hem med inte allt för mycket möbler och prylar säljer bäst eftersom för mycket prylar får det att se mindre och trängre ut. Det blir dessutom mer präglat av nuvarande ägaren ju mer möbler och grejer som finns i rummet.

Å andra sidan säljer helt tomma hem (där ägaren flyttat) sämre. Spekulanten bildar sig lättare en uppfattning om rummet med möbler än utan. Ett tomt rum ger dessutom inget hemtrevligt intryck.

En homestagingfirma kan tillfälligt frakta bort möbler och prylar som inte behövs eller är för slitna eller omoderna, och låna ut snygga möbler.

Vid lite mer ambitiös homestaging kan man måla och tapetsera om, även utsidan, och installera bättre belysning, piffa upp trädgården etc.

Skatter[redigera | redigera wikitext]

Homestaging är avdragsgillt på reavinstskatten i Sverige. Man få dra av lån av möbler, konst etc, magasinering av sådant och arbete för ommöblering. Eftersom flytt inte är avdragsgillt får inte möblerna transporteras till den nya bostaden. Reparationer, tapetsering, trädgårdsarbete och liknande är inte avdragsgillt på reavinstskatten men kan räknas på ROT-avdrag.[1]

Betydelse och kritik[redigera | redigera wikitext]

Det är bevisat via undersökningar att homestaging fungerar, en presumtiv köpare reagerar negativt på omoderna möbler i hemmet, trots att de inte ingår i köpet, och det gör bostaden mer svårsåld. Allra sämst går det med en ostädad och ofräsch bostad, få vill köpa en sådan även om det inte är så svårt att städa och rengöra den. Homestagingfirmorna har fått kritik för att de tar mer betalt än vad resultatet förväntas gett i prisökning. Ju fler som homestagar sin bostad, desto mer blir det emellertid ett nollsummespel.[2] Såsom i reklam kan det löna sig att sticka ut, och bryta mot etablerade tumregler. Om man ser ut som alla andra märks man inte. Det finns exempel på hem som sett helt motsatt ut, oordning och mycket saker, som fått många köpare att intressera sig.

Homestaging har kritiserats eftersom köparna får betala mer för ingenting, möblerna ingår ju inte i köpet. Det bygger ju bara på att ge mer pengar till säljare och mäklare, medan köparen får betala. Homestaging är besläktat med reklam, där manipulering av folks känslor är huvudmetoden för att skapa bättre försäljning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Homestyling”. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402114148/https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterbostad/forsaljningavprivatbostad/homestyling.4.6d02084411db6e252fe80009396.html. Läst 29 mars 2015. 
  2. ^ ”Hur skapas nya yrken och varför dör de ut?”. Arbeidsliv i Norden.org. 24 Februari 2012. http://arbeidslivinorden.org/i-fokus/i-fokus-2010-1/tema-nya-yrken/hur-skapas-nya-yrken-och-varfoer-doer-de-ut. Läst 28 mars 2015.