Badrum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett badrum.

Ett badrum är ett rum, oftast beläget i någon form av hus, där man kan tvätta sig, bada, duscha och oftast även gå på toaletten. Det är ofta det första rummet man går till när man vaknar på morgonen. I ett badrum kan det finnas dusch, toalett, badkar, handfat och kanske till och med en bidé. Badrummet räknas som ett våtutrymme.

Eftersom badrummet är ett våtutrymme där varm ånga kommer från duschen och vatten stänker på väggarna, måste rummet utföras säkert mot fukt. Fuktbeständiga plast-tapeter är vanligt, likaså kakel. Dessa material är dessutom lätta att hålla rent, men den bakomvarande väggen måste ha ett högt motstånd. Vatten är dessutom en utmärkt elektrisk ledare, vilket ställer krav på rummets el-installationer. Vägguttag och andra strömkällor måste vara fast installerade över en jordfelsbrytare för att undvika incidenter med elektriska stötar eller kortslutningar.

Under 1960-talet förekom det i Sverige att man byggde bostäder där badrummet saknade toalettstol, vilken då fanns i ett avskilt mindre toalettrum.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]