Horst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fault-Horst-Graben-sv.svg

En horst är ett geologiskt fenomen som uppstått genom en förskjutning längs förkastningar så att områdena på ömse sidor om horsten har sjunkit ned (eller området som definierar horsten har skjutits uppåt). Motsatsen till en horst är en gravsänka. Horstar är vanligt förekommande i geologiska gränsområden som Skåne, där horstarna i nordväst-sydöstlig riktning utgör ett markant drag i landskapet och skiljer mellan den nordeuropeiska plattan och den skandinaviska. En annan känd horst[källa behövs] är Kolmården som höjer sig över Bråviken, som går i en gravsänka. Även här handlar det om en gräns mellan slätt- och skogsbygd.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

De skånska åsarna (Hallandsås, Nävlingeåsen, Linderödsåsen, Söderåsen och Romeleåsen) är exempel på horstar i Sverige. Kullaberg är en isolerad horst i Söderåsens förlängning. Bornholm utgör fortsättning av de skånska åsarna.

I Varberg finns Håstensberget, som ännu på 1800-talet skrevs Horststensberget.[källa behövs][förtydliga]

Välkända exempel på kontinenten är franska Vogeserna och tyska Schwarzwald, på ömse sidor om floden Rhen norr om Basel. Rhen löper alltså där i en gravsänka.