Söderåsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Söderåsens nationalpark
Nationalpark
Skäralid, sett från Kopparhatten.
Skäralid, sett från Kopparhatten.
Land  Sverige
Läge Skåne
 - koordinater 56°1′N 13°13′Ö / 56.017°N 13.217°Ö / 56.017; 13.217
Area 1 625 ha
Inrättad 2001
GeoNames 2676284
Söderåsens läge i Skåne
Red pog.svg
Söderåsens läge i Skåne
Bokskog
För andra betydelser, se Söderåsen (olika betydelser).

Söderåsen är en horst och nationalpark i nordvästra Skåne, i kommunerna Bjuv, Klippan, Svalöv och Åstorp. På Söderåsen finns Skånes högsta punkt: 212 m ö.h.. Åsen sträcker sig från Röstånga i sydost till Åstorp i nordväst. Skånes högst belägna kyrkby Stenestad ligger mitt på åsen, 180 meter över havet.

På Söderåsen ligger utsiktspunkten Kopparhatten som med sina 200 meter är högsta punkt i Söderåsens nationalpark.

Geologi[redigera | redigera wikitext]

Söderåsen är geologiskt sett en horst som utgör en del av Tornquistzonen. Åsen började troligen bildas för ungefär 150 miljoner år sedan. Bergarterna i området utgörs främst av gnejs och gnejsgranit men även amfibolit, diabas och basalt finns, vilket tyder på att det förekommit vulkanisk aktivitet. Söderåsen utgör även en gräns mellan barrskogsbältet och lövskogsbältet i Skandinavien då granskogen gradvis tar vid norr om åsen.

Nationalparken[redigera | redigera wikitext]

Söderåsens nationalpark inrättades 2001[1] inom Klippans och Svalövs kommuner. Den sträcker sig från Skäralids ravin i norr till Nackarpsdalen i söder. Området var dock redan tidigare skyddat men fick då starkare skydd. I parken finns ett flertal vandringsleder och den är ett populärt utflyktsmål.

Bäckravinen Skäralid, med utsiktspunkten Kopparhatten, är en del av Sveriges största sammanhängande lövskogsområden[källa behövs] med stora inslag av bok och ek. Längst in i Nackarpsdalen finns den cirkelrunda Odensjön omgiven av branta bergväggar.

Nationalparken ligger inom gångavstånd från busshållplatser i Skäralid och Röstånga. Om man reser från Malmö eller Lund byter man från tåg till Skånetrafikens buss 518 i Stehag. Om man reser från Helsingborg eller Kristianstad kan man byta från tåg till buss 518 i Klippan.

Strax norr om nationalparken ligger strövområdet Klåveröd. Skåneleden (ledavsnittet Ås till åsleden) följer Söderåsen hela vägen från Åstorp till Röstånga. På Söderåsens sydliga backar ligger de två strövområdena Finstorp och Smedjebacken. Utanför Stenestad ligger parkanläggningen Stenestad park.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Naturvårdsverket: Söderåsen, Skåne län

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Panorama från Kopparhatten