Hoses palmmård

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hoses palmsibet)
Hoppa till: navigering, sök
Hoses palmmård
Status i världen: Sårbar[1]
HemigaleHoseiSmit.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljViverrider
Viverridae
SläkteDiplogale
Thomas, 1892
ArtHoses palmmård
D. hosei
Vetenskapligt namn
§ Diplogale hosei
AuktorThomas, 1892
Utbredning
Hose's Palm Civet area.png
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Hoses palmmård[2] (Diplogale hosei) är ett rovdjur i familjen viverrider och den enda arten i sitt släkte. Djuret förekommer bara i norra delen av Borneo och räknas till de mindre kända arterna i familjen.

Hoses palmmård liknar den närbesläktade arten bandad palmmård men skiljer sig från denna genom avsaknaden av mönster på den bruna pälsen. Kroppens undersida är ljusare, oftast gulgrå eller rödaktig. Extremiteterna och svansen är svart. Djuret har en långsträckt kropp och en spetsig nos. Hoses palmmård når en kroppslängd mellan 47 och 54 centimeter samt en svanslängd mellan 28 och 34 centimeter.

Hittills hittades alla exemplar i skogbevuxna bergsregioner i norra Borneo. Det är inte mycket känt om artens levnadssätt. Det antas att den lever på marken och att den huvudsakligen är aktiv på natten som de flesta viverrider. På grund av undersökningar av djurets maginnehåll antas att den främst äter maskar och insekter. Få individer av arten har studerats, och uppgifterna angående populationsstorleken och hotstatus är därför osäkra. Det enda hittills infångade exemplaret fångades i juni 1997, och släpptes två månader senare.[3] Baserat på studiet av detta djur gjorde forskaren (S. Yasuma) antagandet att arten främst lever på småfisk, räkor, krabbor och grodor från vattendragen, kompletterat med insekter och andra smådjur som fångas på land.[3]

Hoses palmmård hotas av skogsavverkningar. Det lämpliga habitatet är redan uppdelad i flera från varandra skilda områden. IUCN befarar att beståndet minskar med 10 procent under de följande 15 åren (räknad från 2015) och listar arten som sårbar (VU).[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Diplogale hoseiIUCN:s rödlista, auktor: Mathai, J., Duckworth, J.W., Wilting, A., Hearn, A. & Brodie, J. Group, 2015. läst 2017-02-14.
  2. ^ Djurskyddsmyndighetens föreskrifter om djurhållning i djurparker (pdf), sid.80
  3. ^ [a b] Yasuma, Shigeki (2004). ”Observations of a live Hose’s Civet Diplogale hosei” (på engelska) (PDF, 1,49 Mb). Small Carnivore Conservation 31: sid. 5–7. http://smallcarnivoreconservation.org/sccwiki/images/1/14/Number_31.PDF. Läst 7 januari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]