Hoses palmsibet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hoses palmsibet
Status i världen: Sårbar[1]
HemigaleHoseiSmit.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Viverrider
Viverridae
Släkte Diplogale
Thomas, 1892
Art Hoses palmsibet
D. hosei
Vetenskapligt namn
§ Diplogale hosei
Auktor Thomas, 1892
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Hoses palmsibet (Diplogale hosei) är ett rovdjur i familjen viverrider och den enda arten i sitt släkte. Djuret förekommer bara i norra delen av Borneo och räknas till de mindre kända arterna i familjen.

Hoses palmsibet liknar den närbesläktade arten bandad palmmård men skiljer sig från denna genom avsaknaden av mönster på den bruna pälsen. Kroppens undersida är ljusare, oftast gulgrå eller rödaktig. Extremiteterna och svansen är svart. Djuret har en långsträckt kropp och en spetsig nos. Hoses palmsibet når en kroppslängd mellan 47 och 54 centimeter samt en svanslängd mellan 28 och 34 centimeter.

Hittills hittades alla exemplar i skogbevuxna bergsregioner i norra Borneo. Det är inte mycket känt om artens levnadssätt. Det antas att den lever på marken och att den huvudsakligen är aktiv på natten som de flesta viverrider. På grund av undersökningar av djurets maginnehåll antas att den främst äter maskar och insekter.

Fram till idag hittades bara 15 exemplar av dessa djur, den sista 1955, och därför finns inga godkända uppgifter angående populationsstorleken och hotstatus. Vissa forskare hävdar att ett okänt djur som 2005 blev fotograferade på Borneo var Hoses palmsibet. Andra biologer tror däremot att djuret var en hittills ökänt art.

Hoses palmsibet hotas av skogsavverkningar. Det lämpliga habitatet är redan uppdelad i flera från varandra skilda områden. IUCN befarar att beståndet minskar med 10 procent under de följande 15 åren (räknad från 2015) och listar arten som sårbar (VU).[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Diplogale hoseiIUCN:s rödlista, auktor: Mathai, J., Duckworth, J.W., Wilting, A., Hearn, A. & Brodie, J. Group, 2015. läst 2017-02-14.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]