Humanekologi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Humanekologi är studiet av förhållandet mellan människan och hennes totala omgivning i olika kulturer, inklusive samspel med och mellan natur, klimat, teknik, kommunikationer, försörjning, resurser, materialflöden, samhälle, kultur, livsåskådning mm i olika tider och i olika delar av världen.

Grundläggande frågor är hur människan påverkar och utnyttjar sin omgivning, hur naturresursbasen påverkar och sätter gränser för mänsklig verksamhet och hur människors föreställningar om naturen påverkar och påverkas av samhälle och försörjningssätt.

Ämnet är genuint tvärvetenskapligt och innefattar element från många såväl tekniska-naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga som humanistiska discipliner, med strävan mot en integrerad helhetsbild.

Humanekologin grundades av den så kallade Chicagoskolan i sociologi under ledning av Robert E. Park på 1920-talet. I Sverige gavs från 1970-talet kurser i humanekologi vid Centrum för Tvärvetenskap, med breda kontaktytor mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Emin Tengström blev 1981 landets förste professor i ämnet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]