Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Humanistiska föreningen
Gula Villan Frescati
FörkortningHumF
UniversitetStockholms universitet
Grundad1914
InspektorBengt Novén
Antal medlemmar5300 (2019)
FöreningslokalGula villan
AdressSvante Arrhenius väg 33
114 18 Stockholm
Webbplatswww.humf.su.se

Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet, förkortat HumF [hum:ef], är en fakultetsförening för studerande vid Stockholms universitet. Föreningen huserar i Gula villan bakom Stockholms universitetsbibliotek.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Föreningen bedriver studiesocial verksamhet, vilken i mångt och mycket påminner om nationsverksamheten i Uppsala och Lund. Föreningens lokaler hålls öppna dagtid för dess medlemmar som har möjlighet att studera, umgås eller spela piano i Gula villan. Föreningens regelbundna verksamhet utgörs främst av den återkommande "onsdagspuben", men även utav soppluncher, croquis, spelkvällar, filmvisningar och traditionella studentmiddagar.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Universitetet har totalt fyra fakulteter, ett antal som något överstigs av antalet föreningar med fakultetsföreningsstatus. Vid Humanistiska fakulteten är HumF enda förening med fakultetsföreningsstatus. Fakultetsföreningarna vid Stockholms universitet ingick i kårobligatoriet och det var således fram till och med 2010 krav på att studenter vid en viss fakultet också var medlemmar i respektive fakultetsförening. Fakultetsföreningarna är förvisso självständiga organisationer, men sedan 2014 har HumF ingått ett avtal med Stockholms universitets studentkår om gemensamt medlemssystem, vilket innebär att medlemskap i HumF numera löses via kårexpeditionen eller kårens hemsida.

Inspektor för Humanistiska föreningen är sedan 2018 Bengt Novén, professor i franska.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Föreningen konstituerades den 16 mars 1914 vid ett sammanträde för Studentföreningen vid Stockholms högskola, som Humanistiska Avdelningen. Samtidigt upplöstes den fristående sammanslutning, Humanistiska Föreningen, som tidigare existerat. Dess tillgångar om 17 kr. överlämnades som startkapital till Avdelningen. Avdelningens första ordförande var Brita Gentele-Sillén, gift Juhlin-Dannfelt, bekant för sina insatser på det politiska och kommunala området. Avdelningen kom senare att byta namn till Humanistiska föreningen, 1929.

Gamla kårhuset

I december 1930 invigdes Stockholmsstudenternas kårhus, som dåvarande kårordförande och blivande humanistinspektor Sven B.F. Jansson mottog "ur prins Eugens hand". Humanistiska föreningen flyttade in 1936 i ett eget rum på bottenvåningen där fakultetsföreningarna givits utrymme. 1935 skiljdes från föreningen, den kursverksamhet som HumF bedrivit sedan föreningens uppkomst. Av denna kursverksamhet bildades "Kursverksamheten vid Stockholms högskola". Ett personellt samband till HumF kvarstod dock länge därefter, eftersom såväl funktionärer som kursledare i hög grad hämtades från HumF. Idag är kursverksamheten känd under namnet Folkuniversitetet öst.

Holländargatan 30

1959 flyttade HumF ut ur kårhuset och tvärs över gatan in i "Rucklet" på Holländargatan 30. Där huserade föreningen fram till 1972.

1964 bröt sig de samhällsvetare som tidigare ingått i HumF ur föreningen och bildade Samhällsvetenskapliga föreningen (SF). I spåren av studentrevolten 68' lades SF i malpåse, men återupplivades under 1990-talet.

1972 beslutatde studentkåren att vräka fakultetsföreningarna som huserade i "Rucklet" med hänvisning till att huset behövdes för andra ändamål. HumF fann nya lokaler ett stenkast bort i universitetsbokhandelns gamla lokaler på Kungstensgatan 38. Kanske bättre lämpade för bokförsäljning, men efterhand och med träget arbete tämligen hemtrevliga samt med ett större rum lämpat för föredragsaftnar och liknande tillställningar i begränsade sällskap.[1]

Vänorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Studentkåren DISK, Stockholm
Konglig Elektrosektionen, Stockholm
Medicinska Föreningen, Stockholm
Humanistiska Föreningen vid Åbo Akademi, Åbo
Humanistiska och teologiska studentkåren, Lund
Nylands nation, Helsingfors
Västgöta nation, Uppsala
Åbo Akademis Studentkår, Åbo [2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Humanistiska föreningen 100 år Jubileumsskrift, ISBN:978-91-637-5018-2
  2. ^ www.humf.su.se/vnfreningar , Läst 2019-09-19

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]