Hundkapplöpning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Greyhound racing
Greyhound racing

Hundkapplöpningar är tävlingar för vinthundar. Det finns två typer av hundkapplöpningar, löpning på en fast ovalbana, där det endast handlar om att komma först till mål. I Sverige tävlas det framförallt på tre distanser, 320 meter (kort) och på 550 meter (medel), dessutom finns långdistans 780 meter och supersprint på 90-100 meter. Topphastigheten för en Greyhound på elitnivå är ca. 85 km/h.[källa behövs] Vinthundar kan även tävla lure coursing med bedömning av hundens jaktinstinkt.

De flesta hundkapplöpningar är icke yrkesmässiga tävlingar för sällskapshundar men i några länder som Storbritannien, Irland, USA och Australien förekommer även professionella tävlingar. Dessa utförs nästan uteslutande med rasen greyhound och kallas därför greyhound racing. Sporten är mycket populär och stor i dessa länder. Det finns till och med en minister med ansvar för greyhoundsporten i Australien.

Fast bana[redigera | redigera wikitext]

Vid dessa tävlingar startar hundarna ur fasta burar. Banans yta består vanligen av sand. För att motivera hundarna till löpning dras en så kallad "hare" framför. Haren, som består av långa remsor av plast eller tyg vilka är fästade på en arm som sitter på en vagn som dras runt banan på en vertikal räls som dras runt med en vajer av en elektrisk motor som sitter vid startdepån. Banans längd är i Europa vanligtvis mellan 280-920 meter. Även raser som Whippet, Italiensk vinthund, Saluki, Sloughi och Afghanhund tävlar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sporten har blivit beskriven redan på 100-talet, men det var först på 1800-talet som sporten fick sitt genombrott. Genombrottet skedde i England, där sporten fortfarande är mycket populär. I sportens början sprang hundarna efter en levande hare, och ej en attrapp.

Den första hundkappslöpningsbanan byggdes under 1920-talet i England, och därefter följde Irland och Australien efter. I dessa länder är sporten fortfarande populärast.

I Sverige har fenomenet funnits sedan 1950-talet, och idag organiseras sporten i Sverige genom SHCF, Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund. År 2008 fanns det ca 650 aktiva utövare av sporten och ca. 1000 aktiva kapplöpningshundar. Största klubb i landet är SHS, Stockholms Hundkapplöpningssällskap. Under året arrangeras runt 100 tävlingsdagar över landet. SM går av stapeln varje år under juli månad.

Spelformer[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera olika spelformer att spela på hos svenska ombud, dessa är: GR 6, GR 3 och GR Special [1]. I GR6 ska man hitta vinnarna i 6 lopp, i GR 3, på 3 lopp, och i GR Special ska man hitta ettan till trean i loppet i rätt ordningsföljd i målgången.

Banor i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns det 12 banor för Greyhound racing, Borås Greyhound Park, Landskrona Greyhound Park, Björkis Skellefteå Greyhound Park, samt Åkers Kanal Greyhound Park som kallas för rikspelsbanor. Dessutom finns det 7 st s.k. lokalbanor i Älvsbyn, Sundsvall, Järbo, Västerås, Örebro, Alingsås och Simrishamn. [2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ greyhoundracing.se[död länk], greyhoundracing.se Läst 10 januari, 2008
  2. ^ greyhoundracing.se[död länk], greyhoundracing.se Läst 10 januari, 2008

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]