Hur skall det gå med Pinnebergs?

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hur skall det gå med Pinnebergs?
Författare Hans Fallada
Originaltitel Kleiner Mann – was nun?
Originalspråk Tyska
Översättare Gerd Bausch-Lilliehöök
Land Tyskland Tyskland
Utgivningsår 1932
Utgiven på
svenska
1933

Hur skall det gå med Pinnebergs? (tysk titel: Kleiner Mann – was nun?) är en roman från 1932 av Hans Fallada. Den svenskspråkiga nyöversättningen av Aimée Delblanc från 2014 fick titeln Hur ska det gå för Pinnebergs?.

Boken publicerades 1932, året innan Adolf Hitler tog över makten i Tyskland. Den blev en omedelbar succé i Tyskland, där den idag betraktas som en modern klassiker. Den skildrar Weimarrepublikens sista tid. Boken var Falladas genombrott som skönlitterär författare.

1934 hade filmen Little Man, What Now? premiär, manus baserat på Falladas roman, med Douglass Montgomery och Margaret Sullavan i huvudrollerna. Den visar det unga Tyskland och dess situation denna period, med effekterna efter första världskriget och efterföljande ekonomiska kris.

Handlingen rör sig kring den nygifta bokhållaren Johannes Pinneberg och hans hustru, butiksbiträdet Emma "Lämmchen" Mörschel. Hon har precis fått reda på att hon är gravid då hennes make blir avskedad och måste finna ett nytt arbete mitt under den ekonomiska krisen. Pinneberg börjar arbeta som försäljare på ett av Berlins stora varuhus, Mandels. Men pressen där är hård, varje försäljare har ett krav på sig att sälja för ett visst belopp för att inte bli avskedad vilket medför att konkurrensen blir brutal på varuhuset.

Fallada ger en detaljerad beskrivning av levnadsförhållandena för den tidens tjänstemän i Tyskland. Han visar också på hur arbetsmarknaden påverkas av fackföreningar, myndigheter och avskedanden. Näringslivet föser samman människor ur samma klass i konkurrens vilket lockar fram allas värsta sidor.

Källor[redigera | redigera wikitext]