Hur skall det gå med Pinnebergs?

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hur skall det gå med Pinnebergs?
Författare Hans Fallada
Originaltitel Kleiner Mann – was nun?
Originalspråk Tyska
Översättare Gerd Bausch-Lilliehöök
Land  Tyskland
Utgivningsår 1932
Utgiven på
svenska
1933

Hur skall det gå med Pinnebergs? (tysk titel: Kleiner Mann – was nun?) är en roman från 1932 av Hans Fallada.

Boken publiserades 1932, året innan Adolf Hitler tog över makten i Tyskland. Den blev en omdelbar succé i Tyskland, där den idag betraktas som en modern klassiker. Den skildrar Weimarrepublikens sista tid. Boken var även Falladas genombrott som skönlitterär författare.

1934 hade filmen Little Man, What Now? premiär, manus baserat på Falladas roman, med Douglass Montgomery och Margaret Sullavan i huvudrollerna. Den visar det unga Tyskland och dess situation denna period, med effekterna efter första världskriget och efterföljande ekonomiska kris.

Handlingen rör sig kring den nygifta bokhållaren Johannes Pinneberg och hans hustru, butiksbiträdet Emma "Lämmchen" Mörschel. Hon har precis fått reda på att hon är gravid då hennes make blir avskedad och måste finna ett nytt arbete mitt under den ekonomiska krisen. Pinneberg börjar arbeta som försäljare på ett av Berlins stora varuhus, Mandels. Men pressen där är hård, varje försäljare har krav på sig vad den måste lyckas sälja, når man inte ett visst belopp avskedas man och konkurrensen blir därmed brutal.

Fallada ger en detaljerad beskrivning av levnadsförhållandena för tjänstemän vid tiden i Tyskland. Han visar också på fackföreningars, myndigheters och avskedningars roll på arbetsmarknaden och dess verkningar. Näringslivet kastar samman människor ur samma klass i strid vilken avslöjar allas värsta sidor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]