Huskatt

Från Wikipedia
Huskatt
Gatte femmine Italia.JPG
Två huskatter i Italien.
Information
Alternativa namnBondkatt
Blandraskatt
Vanliga smeknamnHusis, Bondis
Rasstandarder (externa länkar)SVERAK
ÖvrigtDelas ibland in i raskategori V
Katten Frans på en stolpe vintertid.

Huskatt, blandraskatt eller bondkatt är de officiella benämningarna på alla de katter som saknar stamtavla, och alltså inte är registrerade i någon kattorganisation.[1] Även om båda föräldrarna är registrerade raskatter så kallas avkomman huskatt om den inte registreras. Motsatsen till huskatt är raskatt.[1]

Huskatten kallas också ofta vardagligt bondkatt,[1] eller felaktigt europé. Den sistnämnda är emellertid en helt egen ras; dagens huskatt är så genetiskt uppblandad att den har ganska litet gemensamt med europén. Huskattens officiella engelska benämning är domestic cat ("tamkatt"),[källa behövs] uppdelad i domestic short-haired cats ("tama korthårskatter") och domestic long-haired cats ("tama långhårskatter").

Huskattens (och alla tamkatters) närmaste förfader är sannolikt den nubiska falbkatten, en nordafrikansk underart av vildkatten.

Utställning[redigera | redigera wikitext]

Huskatter kan ställas ut på kattklubbarnas utställningar i egna klasser, vanligtvis uppdelade i korthåriga och långhåriga. Huskatten bedöms enligt en särskild huskattstandard som främst ser till kondition, kroppsbyggnad och temperament.

Kastrering av huskatt[redigera | redigera wikitext]

Djurskyddsorganisationer arbetar för att förmå huskattägare att kastrera både sina hon- och hankatter för att hålla kattbeståndet nere. Kastrering bör enligt normgruppen vid Sveriges veterinärförbund ske vid lägst fyra månaders ålder[2].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]