Huskatt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Huskatt
Gatte femmine Italia.JPG
Två huskatter i Italien.
Information
Alternativa namnBondkatt
Blandraskatt
Vanliga smeknamnHusis, Bondis
Rasstandarder (externa länkar)SVERAK
ÖvrigtDelas ibland in i raskategori V

Huskatt, blandraskatt eller bondkatt är de officiella benämningarna på alla de katter som saknar stamtavla, och alltså inte är registrerade i någon kattorganisation. Även om båda föräldrarna är registrerade raskatter så kallas avkomman huskatt om den inte registreras.

Huskatten kallas också ofta vardagligt bondkatt, eller felaktigt europé. Den sistnämnda är emellertid en helt egen ras - dagens huskatt är så genetiskt uppblandad att den har ganska litet gemensamt med europén.

Huskattens (alla tamkatters) närmaste förfader är en nordafrikansk underart av vildkatt (falbkatten).

Utställning[redigera | redigera wikitext]

Huskatter kan ställas ut på kattklubbarnas utställningar i egna klasser, vanligtvis uppdelade i korthåriga och långhåriga. Huskatten bedöms enligt en särskild huskattstandard som främst ser till kondition, kroppsbyggnad och temperament.

Kastrering av huskatt[redigera | redigera wikitext]

De flesta kattorganisationer i Sverige, SVERAK och independentklubbarna, tillåter inte avel på huskatt. De seriösa djurskyddsorganisationerna arbetar för att förmå huskattägare att låta kastrera både sina hon- och hankatter. Kastrering bör enligt normgruppen vid Sveriges veterinärförbund ske vid lägst fyra månaders ålder[1].

Anledningarna till att man inte stödjer avel på huskatter, respektive propagerar för kastrering, är framför allt att man vill minska det stora antalet hemlösa katter, och det lidande detta innebär för djuren, genom att hindra huskatter att föröka sig okontrollerat. Det förekommer dessutom ofta att huskatter överges för att klara sig bäst de kan. Man har beräknat, bland annat i en undersökning utförd av Lunds universitetRevingefältet utanför Lund, att en förvildad tamkatts livslängd är 2-4 år, jämfört med 12-14 år för en huskatt som bor hos människor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sveriges Veterinärförbund”. www.svf.se. http://www.svf.se/sv/Sallskapet/Smadjurssektionen/Normgruppen/Normer-av-medicinsk-karaktar/Rekommendationer-angaende-kastration-av-katt/. Läst 7 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]