Husvagn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eriba Triton
Oldsmobile med en MKP-husvagn

Husvagn är en bildragen släpvagn med husinredning som sängar, kokmöjligheter, matplats, toalett och dusch. Nyare husvagnar förses oftast med gasolpanna och golvvärme, samt även microvågsugn eller fullstor gasspis. Konfigurationerna bestäms oftast av kunden, t.ex. dinetter, långbäddar, dubbelbäddar, toalettrummets storlek samt eventuella tillbehör så som gaslarm och TV. Konstruktionen består av ett lättviktschassi med enkel- eller dubbelaxlar, oftast felbenämnt boggi. På chassit vilar en skiva av trämaterial som isoleras likt väggarna och taket. väggarna och taket byggs oftast med kulhamrad ytterplåt limmat på styrencellplast som i sin tur är limmat på en fanerskiva som tapetseras med tapet på motsatta sidan. De första bildragna husvagnarna byggdes kring 1897, och innan dess fanns det hästdragna bostadsvagnar.

En liknande konstruktion är husbilen.

Sveriges första husvagnsfabrik, SMV, startades 1948 i Örebro och följdes under 50- och 60-talen av Kabe (1958-), Polarvagnen (Polar) (1964-), Cabby (1964-2016 konkurs). Det finns totalt cirka 200 000 husvagnar i Sverige. Till Europas största tillverkare märks främst Hobby (1967-), Knaus (1961-), Dethleffs (1931-), LMC (1959-), Hymer (1948-), TEC (1957-), och Tabbert (1953-) (samtliga Tyskland) och Adria (1965-) (Slovenien).

Förutom de större husvagnstillverkarna fanns flera mindre tillverkare i Sverige redan 1947, bland annat Wuco i Ödeborg (1947- ca 1955) och Helander/Svenska Nomad i Göteborg (1947-52).

Det är vanligt att sätta ett förtält på sin husvagn som väderskydd och utökad yta.

En villavagn är en typ husvagn vars prioritet inte är förflyttning. De är oftast så breda (upp till 3,70 meter) att de inte kan förflyttas på allmänna vägar utan dispenstransport. Vagnen flyttas oftast bara någon enstaka gång, t.ex. från fabrik till campingplatsen eller bara inom campingen. Vanligtvis byggs en altan i höjd med vagnens golv och flertalet vagnar har fasta anslutningar för vatten och avlopp.

En sång om husvagnar med namnet Husvagn har skrivits av Galenskaparna och After Shave och framförts i musikal-TV-serien Macken.

Se även[redigera | redigera wikitext]