Hydroxisyra

Från Wikipedia
Karboxylgrupp

Hydroxisyror är en ämnesklass inom organisk kemi, och innefattar syror som innehåller både en karboxylgrupp (kol dubbelbundet till ett syre och enkelbundet till ett annat, som i sin tur är bundet till en väteatom) och en hydroxigrupp (syre bundet till väte: R-O-H, där R är en godtycklig kolkedja). Hydroxisyror har alltså både karboxylsyre- och alkoholegenskaper.

Indelning[redigera | redigera wikitext]

Hydroxisyror kan indelas på flera olika sätt, både enligt hur många hydroxigrupper de har och hur de är placerade i förhållande till karboxylgruppen eller -grupperna.

Efter antalet hydroxigrupper[redigera | redigera wikitext]

Mjölksyra
Äppelsyra

Monohydroxisyror är hydroxisyror som bara innehåller en hydroxigrupp, med undantag för de hydroxigrupper som ingår i karboxylgrupper. Både till exempel mjölksyra och äppelsyra är alltså monohydroxisyror, trots att de vid första anblicken skulle kunna tyckas vara di- respektive trihydroxisyror.[1]

Hydroxisyror med fler OH-grupper kallas dihydroxisyror, trihydroxisyror och så vidare.

Efter hydroxigruppens placering[redigera | redigera wikitext]

Salicylsyra

Hydroxisyror där en hydroxigrupp sitter på kolatomen bredvid karboxylgruppen kallas α-hydroxisyror. Mjölksyra är en α-hydroxisyra. Om det finns två kolatomer mellan karboxylgruppen och hydroxigruppen kallas de β-hydroxisyror, och så vidare. Salicylsyra är en β-hydroxisyra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ s.228, Modell och Verklighet A, kemi för gymnasieskolan, Pilström m.fl. 2000