Hydroxisyra

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hydroxisyror)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hydroxisyror är en ämnesklass inom organisk kemi, och innefattar syror som innehåller både en karboxylgrupp (kol dubbelbundet till ett syre och enkelbundet till ett annat, som i sin tur är bundet till en väteatom) och en hydroxigrupp (syre bundet till väte: R-O-H, där R är en godtycklig kolkedja). Hydroxisyror har alltså både karboxylsyre- och alkoholegenskaper.

Indelning[redigera | redigera wikitext]

Hydroxisyror kan indelas på flera olika sätt, både enligt hur många hydroxigrupper de har och hur de är placerade i förhållande till karboxylgruppen eller -grupperna.

Efter antalet hydroxigrupper[redigera | redigera wikitext]

Monohydroxisyror är hydroxisyror som bara innehåller en hydroxigrupp, med undantag för de hydroxigrupper som ingår i karboxylgrupper. Både till exempel mjölksyra och äppelsyra är alltså monohydroxisyror, trots att de vid första anblicken skulle kunna tyckas vara di- respektive trihydroxisyror.[1]

Hydroxisyror med fler OH-grupper kallas dihydroxisyror, trihydroxisyror och så vidare.

Efter hydroxigruppens placering[redigera | redigera wikitext]

Hydroxisyror där en hydroxigrupp sitter på kolatomen bredvid karboxylgruppen kallas α-hydroxisyror. Mjölksyra är en α-hydroxisyra. Om det finns två kolatomer mellan karboxylgruppen och hydroxigruppen kallas de β-hydroxisyror, och så vidare. Salicylsyra är en β-hydroxisyra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ s.228, Modell och Verklighet A, kemi för gymnasieskolan, Pilström m.fl. 2000