Hyosciurus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hyosciurus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningEkorrartade
Sciuromorpha
FamiljSciuridae
SläkteHyosciurus
Vetenskapligt namn
§ Hyosciurus
AuktorArchbold & Tate 1935
Hitta fler artiklar om djur med

Hyosciurus är ett släkte i ekorrfamiljen som förekommer endemiskt på den indonesiska ön Sulawesi. De skiljer sig från andra ekorrar genom en långdragen nos som påminner om en snabel. Andra kännetecken är den korta svansen och förlängda klor.

Inom släktet skiljs mellan två arter:

I början räknades de som underarter till en enda art men 1987 klassades de av Musser som självständiga arter. Arten Hyosciurus heinrichi lever i Sulawesis centrala bergsområden och har en längre snabel än Hyosciurus ileile som förekommer i öns norra delar. Den förstnämnda vistas i regioner mellan 1 500 och 2 300 meter över havet. Hyosciurus ileile lever från havsnivån till 16nbsp;700 meters höjd. Båda arter har en mörkbrun grundfärg på ovansidan med oregelbundna ljusbruna fläckar. Kroppslängden ligger vid 20 centimeter och därtill kommer en cirka 10 centimeter lång svans.

Det antas att arterna främst vistas på marken. De gräver självständig underjordiska bon med hjälp av sina långa klor. Annars är inget känt om levnadssättet.

Hyosciurus ileile listas av IUCN som sårbar (vulnerable) och Hyosciurus heinrichi betraktas som livskraftig (least concern).[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 3 mars 2010. med följande källor:
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • Guy Musser: The Mammals of Sulawesi In: Timothy Whitmore: Biogeographical evolution of the Malay Archipelago. Clarendon Press, 1987 ISBN 0-19-854185-6

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ HyosciurusIUCN:s rödlista, besökt 8 maj 2010.