Iñaki Urdangarin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Iñaki Urdangarin 2008.

Iñaki Urdangarín Liebaert, före detta hertig av Palma de Mallorca, född 15 januari 1968 i Zumárraga i Baskien, är en spansk före detta (vänsterhänt) handbollsspelare som spelade som högernia. Han spelade under hela sin klubbkarriär (1986–2000) för FC Barcelona och var en del av det spanska landslaget under 1990-talet med spel i tre olympiska spel som genererade i två bronsmedlajer.

Urdangarin gifte sig år 1997 med prinsessan Cristina av Spanien.

I november 2011 anklagades Urdangarin för att genom sin ideella stiftelse Noos-institutet ha förskingrat stora summor pengar. Efter en utdragen process dömdes han till sist år 2017 till fängelse i sex år och tre månader för att ha förskingrat cirka 6 miljoner euro i offentliga medel för sportevenemang sedan 2004, men också för politisk korruption genom att ha använt sig av sin tidigare titel "hertig av Palma de Mallorca". I juni 2018 minskades straffet till fem år och tio månader vilket han för närvarande avtjänar i fängelset i Ávila.

Olympisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Iñaki Urdangarin
Handboll, herrar
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Brons Atlanta 1996 Handboll
Brons Sydney 2000 Handboll

Urdangarin var med i det spanska landslag som tog brons[1] i handbollsturneringen i OS 1996 i Atlanta. Han tog brons[2] också i samband med handbollsturneringen i OS 2000 i Sydney.

Korruption och fängelsedom[redigera | redigera wikitext]

I februari 2017 dömdes Urdangarin till sex års och tre månaders fängelse för korruption och penningtvätt. I juni 2018 omvandlades domen av Spaniens högsta domstol till fem års och tio månaders fängelse, en dom han började avtjäna samma månad. I samband med domen för ekonomisk brottslighet fråntogs Urdangarin sin titel som hertig av Palma de Mallorca.[3][4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Iñaki Urdangarin, 22 december 2012.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]