Ávila

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ávila, markerad på karta över Kastilien och Leon
Ringmuren runt Ávila är 2 500 meter lång
Teresa av Ávila, kyrkfönster i Conv. Santa Teresa
För andra betydelser, se Ávila (olika betydelser).

Ávila uttal är en stad och kommun i Kastilien och León i västra Spanien, och är huvudstad i provinsen med samma namn. Här föddes helgonet Teresa av Ávila 1515. Befolkningen i kommunen uppgick till 59 008 invånare i början av 2011, varav 58 245 invånare bodde i själva staden.[1] Kommunens yta är 230,71 kvadratkilometer.[1]

Staden ligger på hög höjd, 1 128 m ö.h. vid floden Adajas strand, ett av tillflödena till Duerofloden.

Staden är "historiskt monument och nationell konstskatt" sedan 1884 och upptogs också 1985Unescos lista över världsarv. Stadens viktigaste monument är den framträdande kompletta medeltida ringmuren som har en sträckning av mer än 2 500 meter och nio stadsportar och 88 tornkonstruktioner.

Det är också en av städerna med högst antal kyrkor (romanska och gotiska) i förhållande till antalet invånare. Bland den religiösa arkitekturen framträder katedralen byggd mellan 1100-talet och 1400-talet och de romanska kyrkorna San Vicente från 1100-1300-talet och klostret Santo Tomás, sommarresidens för de katolska monarkerna från 1400-talet. Katedralen hade genom sin befästning också en militär betydelse.

Andra byggnader av arkitektonisk betydelse är Valderrábanos-palatset (1400-talet), Casa de los Deanes (1500-talet), Torreón de los Guzmanes och Verdugo-palatset (1400-talet) de viktigaste.

Ávila under 1900-talet[redigera | redigera wikitext]

Under de första decennierna av 1900-talet visade staden en tendens att hellre bevara sina traditioner än att genomföra de sociala förändringar som man nödvändigtvis måste genomföra i hela landet. Den snabba utvecklingen och urbaniseringen som då började i landet i övrigt har gjort att staden kommit lite i skymundan i den spanska verkligheten.

År 1936 efter spanska inbördeskrigets utbrott blev staden omedelbart en del av den zon som ockuperades av nationaltrupperna, och gav därför inte några historiska avtryck av betydelse. Under Francoregimen intensifierades avfolkningsprocessen i provinsen vilket påverkade staden.

Efter kriget begränsar sig Ávilas deltagande i den spanska politiken till några enstaka tillfällen. Det kanske viktigaste, men kanske inte den mest kända, är lanseringen av spanska politiker. Redan under 1800-talet hade Mariano José de Larra en post i riksdagen som representant för Ávila, samma sak gällde Adolfo Suárez (spansk premiärminister under transitionen och första demokratiska premiärministern efter Franco) som genomförde sin politiska karriär från Ávila (han föddes i byn Cebreros). Decenniet efter valdes José María Aznar (premiärminister mellan 1996 och 2004) till riksdagsman för Ávila, trots att han inte kom från Ávila. Man kan nämna andra ministrar som har börjat sin politiska karriär från Ávila som till exempel Agustín Rodríguez Sahagún och Ángel Acebes. Men dessa bidrag reflekterar inte alls den inverkan som staden eller provinsen fått på den spanska politiken, vilken är mycket mindre än dessa personers betydelse.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Población de España – datos y mapas Arkiverad 9 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine., invånarantal och yta 1 januari 2007.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]