ICQ

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
ICQ
Vista-licq.png
Utvecklare ICQ LLC
Operativsystem Multiplattform
Plattform Windows, Mac, iOS, Android
Typ Direktmeddelandeprogram
Webbplats icq.com

ICQ (på engelska homofon till I seek you, ”jag söker dig”) är ett program för att skicka direktmeddelanden (IM, Instant Messages) till internetanvändare som man har inlagda i en kontaktlista. Programmet lanserades år 1996 av det israeliska företaget Mirabilis, som övertogs av America Online år 1998 och år 2010 av Mail.Ru Group. Själva protokollet ICQ använder sig av för att skicka meddelanden heter OSCAR.

Det finns idag många fler program för ICQ-nätverket än det som utvecklats av Mirabilis och AOL. Några exempel på alternativa klienter är Miranda IM, Pidgin, Adium och Licq.

Under en period var ICQ ledande inom direktmeddelanden sett till antalet användare, men passerades av Microsofts Live Messenger innan den tjänsten försvann 2013 till förmån för Skype, och den öppna standarden XMPP/Jabber som tillåter chatt mellan olika chattnätverk och används av bland annat Google Talk och Facebook Chat (delvis).

Användare av ICQ identifieras genom en sifferkod som tidigare kallades för UIN (Universal Internet Number) men som Mirabilis numera bara kallar för ICQ#.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]