ICQ

Från Wikipedia
ICQ
UtvecklareICQ LLC
OperativsystemMultiplattform
PlattformWindows, Mac, iOS, Android
TypDirektmeddelandeprogram
Webbplatsicq.com

ICQ (på engelska homofon till I seek you, ”jag söker dig”) är ett program för att skicka direktmeddelanden (IM, Instant Messages) till internetanvändare som man har inlagda i en kontaktlista. Programmet byggdes av Arik Vardi, Yair Goldfinger, Sefi Vigiser och Amnon och deras företag Mirabilis.[1] ICQ lanserades år 1996, 1998 köptes Mirabilis upp av America Online för 407 miljoner dollar[1] och år 2010 av Mail.Ru Group. Själva protokollet ICQ använder sig av för att skicka meddelanden heter OSCAR.

Det finns idag många fler program för ICQ-nätverket än det som utvecklats av Mirabilis och AOL. Några exempel på alternativa klienter är Miranda IM, Pidgin, Adium och Licq.

Under en period i slutet av 1990-talet var ICQ ledande inom direktmeddelanden sett till antalet användare och 2001 nådde tjänsten sin topp med över 100 miljoner användare.[1] Man passerades sedan av Microsofts Live Messenger[1] innan den konkurrerades ut av Skype, och den öppna standarden XMPP/Jabber som tillåter chatt mellan olika chattnätverk och används av bland annat Google Talk och Facebook Chat (delvis). ICQ har fortsatt att vara stort i Ryssland och sedan 2010 har tjänsten ryska ägare. År 2014 var första året sedan det tidiga 00-talet som ICQ ökade i antalet användare, främst tack vare en ny smartphoneapp.[1]

Användare av ICQ identifieras genom en sifferkod som tidigare kallades för UIN (Universal Internet Number) men som Mirabilis numera bara kallar för ICQ#.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]