IF-båt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
IF-båt
IF-Boot black.svg

IF-segelbåt.jpg

IF-båt
Totallängd7,87 m
Vattenlinjeslängd6,03 m
Bredd2,20 m
Djup1,21 m
Deplacement2 150 kg
Kölvikt1 250 kg
KonstruktörTord Sundén
Antal byggdaca 3 600
Segelyta
Storsegel16 m²
Genua I15 m²
Kryssfock12,5 m²
Spinnaker36 m²

IF-båt, även kallad Internationell Folkbåt är en två- eller tremans segelbåt. Om man utrustar båten rätt, kan den även användas för ensamsegling.

IF-båten ritades av Tord Sundén 1967 efter en tvist med Skandinaviska Seglarförbundet om den Nordiska Folkbåten. IF:en är byggd i glasfiberarmerad plast och har aluminium- eller trärigg. IF:en finns både med inombords- och utombordsmotor.

"IF-båt" står egentligen för "Internationell Folkbåt". Avsikten var från början att den skulle benämnas så, men efter protester från det Nordiska Folkbåtförbundet avstod man.

De största internationella IF-båtflottorna finns i Sverige (2200 sålda båtar), i Tyskland (390), Danmark (325), Norge (135), USA (125), Schweiz (120) och Australien (100).[1]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

IF-båten producerades i första hand på Marieholms bruk i Gnosjö kommun i Småland. Genom åren har cirka 3 500 båtar tillverkats, varav något hundratal på licens i Australien. 1970-talet var IF-båtens decennium med en topp 1975 då 552 båtar tillverkades.

De båtar som exporterats till Europa och USA har alla tillverkats i Sverige.

Kappsegling[redigera | redigera wikitext]

IF-båten är godkänd som entypsklass i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland, vilket betyder att den kan kappseglas utan handikapp mot andra IF-båtar.

Inom de tre nordiska länderna Danmark, Norge och Sverige finns ett organiserat samarbete inom sammanslutningen "Nordiska IFRA". Man arbetar i huvudsak med att harmonisera klassregler och samordna kappseglingskalendrar för att det ska vara möjligt att enkelt kunna kappsegla båtarna på de olika nationella mästerskapsseglingarna.

År 1970 blev IF-båten erkänd som nationell entypsklass av Svenska Seglarförbundet och båtens klassförbund, Svenska IF-båtförbundet blev antaget. Svenska IF-båtförbundet är ett av Sveriges största klassförbund med cirka 600 medlemmar.

Svenska och nordiska mästerskapsseglingar har hållits sedan dess. De svenska mästerskapen seglas varje år och roterar kring IF-båtförbundets regioner. Regattorna samlar oftast stora startfält.

Antal startande i de svenska mästerskapen håller sig fortfarande mycket högt jämfört med andra kölbåtsklasser. Många av Sveriges främsta kappseglare har någon gång funnits med på startlinjen, och att vinna ett IF-båtmästerskap betraktas som en stor merit inom seglingsvärlden. Internationella IF-mästerskap anordnas också i Danmark och Norge.

Modell av IF-båt.
Modell av IF-båt i Sjöhistoriska museets samlingar.

Långfärd med IF[redigera | redigera wikitext]

IF-båten är trots sin ringa storlek också mycket populär som långfärdsbåt. Detta kanske mest tack vare dess robusta långköl som skapar en mycket kursstabil och svårkrängd båt. Tvärskeppsstabiliteten är mycket god.

Om båten skulle EG-klassats idag, så skulle den få näst högsta säkerhetsklass. Det enda som hindrar den att få högsta klass är just dess ringa storlek.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om IF-båten”. Svenska IF-båtförbundet. Arkiverad från originalet den 13 mars 2014. https://web.archive.org/web/20140313144033/http://www.ifboat.se/baten. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]