IFK Lund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

IFK Lund är en idrottsklubb och bildades 1919 i Lund. Deras träningshall är IFK-Hallen och deras idrottsplats är Centrala idrottsplatsen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det var i skuggan av de Olympiska spelen i Stockholm 1912 som idrottsintresset väcktes hos några unga lundapågar. De bodde grannar med idrottsplatsen, Sveriges äldsta från 1892, och dit plankade de ofta för att se allt roligt som försiggick.

Vid skolstarten i augusti 1912 bildade Thure Thurken Östergren tillsammans med två skolkamrater i IF Olympia. Klubben fick så småningom många grenar på sitt program allmän idrott, bandy, skridskor, rodel, cykling och brottning. Olympia upphörde dock då de slutade skolan och Thurken och hans idrottsvänner gick med i Lunds GIF.

Föreningen blev genast populär och blev snart den ledande klubben i Lund. Det nyvaknande intresse som samlades kring idrotten i Lund kan nästan helt tillskrivas IFK. Söndagen den 1 juni 1919 återinvigdes Centrala IP efter ha legat nere några år och IFK Lund arrangerade sin första friidottstävling.

Sektioner[redigera | redigera wikitext]

IFK Lund är en förening med f.n. tre aktiva sektioner: friidrott, bordtennis och veteranfriiidrott. Tidigare har föreningen även haft bl.a. handbolls- och bowlingsektioner.:

Friidrott[redigera | redigera wikitext]

friidrott, se vidare IFK Lund Friidrott.

Bordtennis[redigera | redigera wikitext]

bordtennis, se vidare IFK Lund Bordtennis.

Handboll[redigera | redigera wikitext]

En gång i tiden hade IFK Lund en handbollssektion som spelade Allsvenskan. Man spelade bara en säsong 1938-1939 i allsvenskan och gav sen upp sin plats.Namnkunnigaste spelaren var Curt Wadmark.

Profiler[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]