Brottning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brottning
Brottning
Brottning
Högsta förbund FILA
Först utövad Gammal tradition
Egenskaper
Kontaktsport Ja
Lagmedlemmar Enmanssport
Könsmixad Separata klasser
Kategorisering Numera oftast inomhus
Spelplats Brottarmatta
OS Ja

Brottning är samlingsbeteckningen på de former av kamp där man med grepp, kast och fasthållningar försöker besegra motståndaren. Brottning kan utföras som en idrott. I dagligt tal avser man med brottning vanligtvis de olympiska grenarna Grekisk-romersk stil och fristil Se brottning vid olympiska sommarspelen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Brottning är en av de äldsta formerna av tävling och kraftmätning man känner till och de flesta kulturer har utvecklat någon form av brottning. I det antika Grekland och Rom utövades en form av brottning som var en gren i de antika olympiska spelen. Dagens grekisk-romerska stil räknar sina anor från den tidens brottning.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

I internationella sammanhang uppdelas brottningen i två stilar: Grekisk-romersk stil och fristil. Kvinnor tävlar alltid i fristil, vilket innebär att man får ta grepp runt benen. Män kan tävla i båda. I bland annat USA förekommer professional fribrottning, en underhållningsform utvecklad ur brottningen. Begreppet wrestling spåras till fornengelskan, som wræstlunge.[1] Ytterligare varianter av brottning är kända under andra namn, som de japanska sporterna judo och sumo.

Regler[redigera | redigera wikitext]

I huvudsak går brottning så till att den tävlande ska söka tvinga ner sin motståndare på rygg, vilket innebär omedelbar seger i matchen. Alternativt kan den tävlande med kast, grepp och fasthållningar söka få poäng, vilket kan ge seger sedan de två eller tre perioderna avslutats. En tävlande kan även vinna genom att hans motståndare diskvalificeras. Det är inte ovanligt att en tävlande diskvalificeras efter föregående varningar, på grund av till exempel visad greppflykt eller passivitet.

Snabbaste fallsegern[redigera | redigera wikitext]

1972 lyckades Ronny Särnblom vinna en match på endast 2 sekunder på fall. Motståndaren var Preben Pedersen från den danska klubben AAGS.

Brottning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Brottning organiseras i Sverige genom Svenska Brottningsförbundet. Sverige har varit internationellt framgångsrikt.

Särskilda former av brottning[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ OED; se även Dictionary.com. ”Wrestle”. dictionary.com. http://dictionary.reference.com/search?q=wrestle. Läst 8 oktober 2007. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]