Brottning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brottning
Brottning
Brottning
Högsta förbund UWW
Först utövad Gammal tradition
Egenskaper
Kontaktsport Ja
Lagmedlemmar Enmanssport
Könsmixad Separata klasser
Kategorisering Numera oftast inomhus
Spelplats Brottarmatta
OS Ja

Brottning är samlingsbeteckningen på de former av kamp där man med grepp, kast och fasthållningar försöker besegra motståndaren. Brottning kan utföras som en idrott. I dagligt tal avser man med brottning vanligtvis de olympiska grenarna grekisk-romersk stil och fristil; se brottning vid olympiska sommarspelen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Brottning är en av de äldsta formerna av tävling och kraftmätning man känner till och de flesta kulturer har utvecklat någon form av brottning. I det antika Grekland och Rom utövades en form av brottning som var en gren i de antika olympiska spelen. Dagens grekisk-romerska stil räknar sina anor från den tidens brottning.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

I internationella sammanhang uppdelas brottningen i två stilar: Grekisk-romersk stil och fristil. Kvinnor tävlar alltid i fristil, vilket innebär att man får ta grepp under höften och runt benen. Män kan tävla i båda stilarna. I Sverige så tävlar män först och främst i Grekisk-romersk stil men även några tävlar i fristil. I bland annat USA förekommer professionell fribrottning, en underhållningsform utvecklad ur brottningen. Ytterligare varianter av brottning är kända under andra namn, som de japanska sporterna judo och sumo. Sen finns det även Grappling, Beach Wrestling och Pankration.

Regler[redigera | redigera wikitext]

I huvudsak går brottning ut på att den tävlande ska söka tvinga ner sin motståndare på rygg, vilket innebär omedelbar seger i matchen. Alternativt kan den tävlande med kast, grepp och fasthållningar försöka få poäng, vilket kan ge seger sedan de två eller tre perioderna avslutats. En tävlande kan även vinna genom att hans motståndare diskvalificeras. Det är inte ovanligt att en tävlande diskvalificeras efter föregående varningar, på grund av till exempel visad greppflykt eller passivitet.

Brottning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Brottning organiseras i Sverige genom Svenska Brottningsförbundet. Sverige har varit internationellt framgångsrikt under lång tid.

Särskilda former av brottning[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]