IS Lyckans Soldater

Från Wikipedia
IS Lyckans Soldater
Minnessten i Göteborg över den första fotbollsmatchen i Sverige.
HemortGöteborg, Sverige Sverige
Aktiv12 oktober 1883-1900
Tidigare verksamhetBandy
Fotboll
Friidrott
Skridskosport

IS Lyckans Soldater (L.S. eller Idrottssällskapet L.S.) var ett idrottssällskap i Göteborg. Det grundades 1883 och fick namn efter ett lokalt landeri. L.S. var en av de första och största idrottsklubbarna i Göteborg, tillsammans med Örgryte IS.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Idrottssällskapet grundades 12 oktober 1883 huvudsakligen av elever vid Göteborgs realgymnasium; bland dem märks Carl Blidberg vars familj innehade landeriet Lyckan.

Namnet "L.S." togs efter en några år tidigare stiftad pojksammanslutning, i vilken det bland annat lektes soldater vid Lyckan strax söder om Lorensbergs park intill Näckrosdammen.

Åtminstone fotboll, bandy, skridsko, friidrott och curling stod på programmet.

Slut och betydelse[redigera | redigera wikitext]

L.S. verkade delvis som ett självständigt idrottssällskap delvis som en del av idrottsavdelningen i Göteborgs Idrottsförbund. Under 1890-talet och början på 1900-talet konkurrerade L.S. med övriga sällskap om framstående resultat; det gällde inte minst Ö.I.S. Samverkan inom Göteborgs IF skedde även i andra idrotter, exempelvis med Göteborgs Velocipedklubb och Skridskosällskapet Norden.

Lyckans Soldater är framför allt ihågkommen för att ha spelat den första "riktiga" fotbollsmatchen i Sverige, mot Örgryte IS den 22 maj 1892Heden i Göteborg. ÖIS vann matchen, (speltid 2x30 min) med 1-0 efter mål i den andra halvleken. En av Sveriges främsta idrottsmän flerfaldige OS-guldmedaljören Eric Lemming tillhörde L.S. under storhetstiden.

Kamratförening[redigera | redigera wikitext]

L.S. omvandlades vid 40-årsjubileet till en kamratförening som idag har 114 soldater. Årsmötet äger rum i oktober månad. L.S. har månatliga medlemsträffar med studiebesök. Varje år delas ett stipendium ut till välförtjänt idrottsledare. I september 2008 firade L.S. 125 år med bland annat ett föredrag av Anders Borgström om den kände medlemmen Eric Lemming som tog Sveriges första olympiska guldmedalj i friidrott.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nyberg, Marie (2006-06-14): "Slottsskogsvallen". Vartgoteborg.se. Läst 21 oktober 2014.