Anders Borgström

Från Wikipedia

Anders Borgström född 2 september 1946 i Karlstad, är en svensk idrottsledare som har haft ett mångårigt engagemang både som anställd och ideellt arbetande idrottsledare bland annat i IF Göta i Karlstad. Han var svenska friidrottens förbundskapten 1984-1988.

Borgström utbildade sig 1969 till idrottslärare vid GIH i Örebro. Han stannade kvar i Örebro och undervisade på mellanstadiet de första nio åren. 1978 flyttade han tillbaka till Karlstad och arbetade ett par år i gymnasieskolan innan han blev heltidsanställd av Svenska Friidrottsförbundet under en åttaårsperiod, som innefattade uppgiften som förbundskapten 1984-1988. Därpå följde fyra år som fritidschef i Karlstad kommun. De sista 18 yrkesverksamma åren var han rektor för riksidrottsgymnasietSundstagymnasiet i Karlstad. Parallellt med andra engagemang var han under perioden 1971-1998 och grenansvarig i spjut i Sverige.

Borgström är idag expertkommentatorEurosport, föreläserKarlstads universitet och arbetar på Svenska Spel med oddssättning på friidrottsspel.

Borgström egna aktiva idrottsmeriter är ett Skol-SM och ett junior-SM i spjutkast. Han var som senior i skiktet närmast under landslaget i mångkamp, men han gick ganska tidigt över till tränar- och ledarskap och lade sina krafter där. Han har fortfarande ett par distriktsrekord för Närke. Han tävlar fortfarande och har vunnit några veteran-SM.

Borgström är gift med Inger Sandin Borgström som har åkt tre VMskridskor: 1957, 1958 och 1960 och tävlade då för IFK Kristinehamn. Hans far Eric Borgström var med att grunda Värmlandstraditionen i bandy bland annat som lagledare för IF Göta 1929-1940.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]